E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'ye önemli not uyarısı ---

Türkiye'ye önemli not uyarısı

Türkiye'ye önemli not uyarısı
27 Temmuz 2015 - 14:23 borsagundem.com

JCR Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye’nin kredi notuna dair açıklamalarda bulundular

Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen, iç çatışmasızlık halinin sonlandırılmasıyla Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke kategorisine taşıyan önemli nedenlerden birisinin zayıflatıldığını söyledi.
 
Ökmen, yaptığı yazılı değerlendirmede, "Geçiş sürecinden sorumlu mevcut iktidar tarafından uzun süredir devam eden 'iç çatışmasızlık hali' sonlandırılmıştır. Dolayısıyla Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke kategorisine taşıyan önemli nedenlerden birisi zayıflatılmıştır" dedi.
 
JCR, Türkiye'yi yatırım yapılabilir en düşük not olan BBB- ile değerlendirirken görünüm ise durağanda bulunuyor.
 
Koalisyon isteksizliği içerisinde yeniden bir erken seçime gidilmesini "zaman kaybı" sözleriyle nitelendiren Ökmen şöyle dedi:
 
"Ortadoğu'daki çok uluslu IŞİD organizasyonuna karşı yapılan operasyonun dış politikayı ilgilendiren ve uluslararası meşru desteği olan askeri bir önlemin, iç barışın bozulması mekanizmasına dönüştürülerek çatışmasızlık ortamının ortadan kaldırılıp iç politikanın yapıtaşlarının en önemlilerinden çözüm sürecine yönelik iç barışın bozulmasıyla dengelemeye çalışması Türkiye'yi şiddete daha çok açık hale getirmiştir."
 
Artan dış borçluluğun, yapısal cari açığın ve bozulan siyasi ortamın Türkiye'yi Ortadoğu'nun mayınlı bölgesine çektiğini belirten Ökmen, "Siyasi risklerin, özellikle tüketici talebi, üretim ve istihdam üzerindeki tahrip edici etkileri yüksek olacaktır" dedi.
 
 Uzun süredir tahsilat ve satış riski taşıyan reel kesimin borç ödeme kapasitesindeki erozyona dikkat çeken Ökmen bu gelişmelerin finansal kesime yansıma aşamasına kadar geldiğini belirtti.
 
Yargı bağımsızlığı, yasama ve yürütme erklerinin ayrılığı, basın özgürlüğü gibi temel konularda yaşanan gerilemelerin Türkiye'yi üçüncü dünya ülkelerine doğru yaklaştırdığını belirten Ökmen, "Kamu sektörünün hesap verebilirliği ve reel sektörün şeffaflık seviyesi, mali kesimin derinleşme çabalarına Türkiye'de eşlik edememiştir. Bu alanlara yönelik yapısal-hukuksal reformlar yapılmadan, siyasi istikrarsızlık hep devam edecektir" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)