E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem10 yıllık enerji tasarrufu hedefi 65 milyar---

10 yıllık enerji tasarrufu hedefi 65 milyar

10 yıllık enerji tasarrufu hedefi 65 milyar
27 Mayıs 2015 - 03:54 borsagundem.com

Bakan Yıldız: 6. yakıt olarak yerini alan enerji tasarrufunda hedefimiz 10 yılda 65 milyar lira. Bu para ile 6 nükleer santral yapılabilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji verimliliğinin, kömür, petrol, doğalgaz, nükleer enerji ve yenilenebilir enerjiden sonra 6. yakıt olarak yerini aldığını söyledi.

15 milyar liralık her yıl elde edebilecek tasarruf olduğunu dile getiren Yıldız, “Onlarca projeyi sadece tasarruf yaparak gerçekleştirebiliyorsunuz. Çocuklarımızın kullandığı araçlardan ev hanımlarına, sanayi kurumlarına varıncaya kadar verimlilik her alanda var. Tarımdan ulaştırmaya her alanda tasarruf yapmalıyız” dedi. Yıldız, Japonya’da klimaların kullanımına ilişkin düzenleme olduğunu anımsatarak, “Bir derece artsa rahatsızlanıyorsunuz. Dünyanın sıcaklığını enerji tasarrufu ile düzenleyebiliriz” dedi. 

Enerji Verimli Sanayi Projesi’nin üçüncü toplantısında konuşan Yıldız, su, rüzgar ve güneş gibi her türlü kaynağa ihtiyaç olduğunu belirtti. Yıldız, “Bir futbol maçı 90 dakika. 90 dakikada güneşin ışınımı dünyanın tüketimine karşılık geliyor eğer enerjiye çevirebiliyor olsaydık” açıklamasını yaptı. Yıldız, çöpün çevreyi berbat ettiği ve kişi başına 1 kilogram çöp üretildiğini ifade ederek, bunların enerjiye dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekti. Enerji Verimli Sanayi Projesi kapsamında kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör işbirliği içerisinde 10 yılda ülke ekonomisine 65 milyar TL değerinde enerji tasarrufu sağlanması ve işletmelerin faturalarının yüzde 30 azaltılması hedefleniyor. 65 milyar lira ile 6 nükleer santral, 7 Atatürk Barajı, 10 adet havalimanı ve 10 adet boğaz köprüsü yapılabiliyor. Enerji verimliliğini artıran projelere yatırım yapan sanayicileri, yatırımın yapıldığı bölgeye bakılmaksızın 5. bölgeye yapılan yatırımlardan faydalandırılacak. Yıldız, yatırımcıya enerji verimliliği kapsamında önemli destekler sunulduğunu kaydetti. Teşviklerde gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta prim indirimi, faiz desteği ve yatırım yeri desteği bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)