E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem21 şirketine baskın düzenlendi---

21 şirketine baskın düzenlendi

21 şirketine baskın düzenlendi
02 Eylül 2015 - 07:08 borsagundem.com

Gülen Cemaati'ne yakınlığı ile bilinen Akın İpek'in şirketlerine polis baskın düzenleyip gerekli belgelere el koydu

Savcılık, dün Koza İpek Grubu’na ‘Gülen Cemaati’ne finansman desteği sağladığı gerekçesiyle sabah saatlerinde operasyon düzenledi. Terör ve istihbarat polisleri tarafından 23 şirketinde ve evinde arama yapılan Akın İpek hakkında gözaltı kararı alındı. İpek’in 30 Ağustos’ta yurtdışına gittiği tespit edilirken, 6 şirket yöneticisi gözaltına alındı. Savcılık, yurtdışına transfer edilen 7 milyar doların izini aradı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finans desteği sağladığı iddiasıyla Koza İpek Grubu’na yönelik başlattığı soruşturmada dün harekete geçti. Savcılık, 31 Ağustos günü Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nden şirket sahibi Akın İpek’in ev ve işyerlerinde “Silahlı terör örgütü FETÖ yöneticisi olmak, terörizmin finansmanı suçu, zimmet ve terör örgütünün propagandası yapmak” suçlarından arama kararı aldırdı. Savcı Musa Yücel’in talimatıyla Koza İpek grubuna ait 23 şirkete dün sabah operasyon düzenlendi. Terör ve istihbarat polisleri İpek’in evinde ve 23 şirketinde arama yaptı. Operasyon kapsamında şirket sahibi Akın İpek ile Koza Altın üst düzey yöneticilerin bulunduğu 7 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. Akın İpek’in 30 Ağustos’ta yurtdışına gittiği belirlenirken, 6 şirket yöneticisi gözaltına alındı.

YAYIN ORGANLARI YOK

Arama yapılacak şirketlerin bazılarının adreslerinin KanalTürk TV, Bugün Gazetesi’nin binalar olarak gösterilmesi nedeniyle iki yayın grubunun Ankara temsilciliklerinde de bulunduğu binalarda da arama yapıldı. Ancak savcılık kaynakları aramanın hedefinde yayın organlarının bulunmadığına dikkat çekerek, “Bazı şirketlerin adresleri gazete ve TV’nin Ankara temsilciliklerinin adresleri bulunduğu binalara görülüyor. Bu nedenle buralarda arama yapıldı. Yoksa iki yayın organın başta İstanbul ve diğer bürolarında herhangi bir arama yapılmadı” açıklaması yaptı. Savcılığın talep yazısında madenlerden gelen paranın 2014’te İngiltere’de kurulan Koza iştirakine konularak yurtdışına çıkarıldığı, İpek şirketlerinin mali tablolarında ve banka hareketlerinde ticari hayatın doğasına uygun olmayan şüpheli durumlar bulunduğu iddia edildi. 

Talep yazısında grubun fikir ve eylem birliği içerisinde FETÖ’ye finansman desteği sağladığı ileri sürülerek “Söz konusu terör örgütünün mali kaynaklarını gizlemek ve yurtdışına aktarmak, sahip oldukları yazılı ve görsel medya organları vasıtasıyla terör örgütü propagandası yapmak amacıyla bir kısım paravan ve şemsiye şirketler kurarak gerçeğe aykırı işlemler yapmaktadır” değerlendirilmesi yapıldı. Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı’nın banka hesaplarına 2011 yılında ağustos ve eylülde Ereğli Demir Çelik tarafından 122 milyon lira gönderildiği, bu para transferinin şüpheli bulunduğu iddia edildi. Vakfın tüm kayıtlarına elkonulması istendi.

Bankaya sorsunlar  

Açıktan gelen hiç bir paranın olmadığını kaydeden Akın İpek, “Benim grubuma halk arzın dışında ki bu uluslararası yatırım bankalarının katılımıyla gerçekleşti, oradaki noktaya kadar bakmışlardır, bir para girişim olmadı. Başka para girişi yoksa nasıl gayrimeşru bir paradan bahsedebilirsin?” dedi. İpek, “Eğer bir baskın yapacaklarsa bankaya baskın yapsınlar, bankaya sorsunlar bildirdiniz mi diye. Çünkü resmi olarak bankalara giden bir paradır. Demir Çelik’e sorsunlar beni tanır mıymış bana para göndermiş mi bugüne kadar. Yok bunların hiç birisi” şeklinde konuştu.

Arama yapılan yerler

 1- Koza–İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı 
 2- Koza Altın İşletmeleri AŞ
 3- Koza Anadolu Metal Madencilik  İşl. AŞ
 4- Koza İpek Holding AŞ
 5- İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ
 6- Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj AŞ
 7- ATP Havacılık Ticaret AŞ
 8- ATP İnşaat ve Ticaret 
 9- Koza İpek Basım Sanayi Tic. AŞ
10- ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık AŞ
11- ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret AŞ
12- Koza İpek Sigorta Aracılık Hizmetleri AŞ
13- Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Tic. AŞ
14- AZ ipek Danışmanlık Proje Rek ve Org Hizmetleri Ticaret AŞ
15- BB İpek Danışmanlık Proje Rek ve Org Hizm Tic AŞ
16- Kontaklı Metal Madencilik San. Tic. AŞ
17- Özdemir Animuan Madenleri AŞ 
18- Koza Altın İşletmeleri AŞ 
19- İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ
20- ATP Havacılık Tic AŞ 
21- Atlantik Eğitim Yayın Taş. Bilgisayar Tic AŞ
* Koza Grubunun Batıkent Yenimahalle adresinde bulunan diğer şirketleri,  
* Koza İpek Gurubuna ait Çayyolu adresinde bulunan  diğer şirketleri, 
* Koza İpek Gurubuna ait Yukarı Dikmen mahallesinde bunun diğer şirketleri ile Kanaltürk ve Bugün Gazetesi Temsiciliklerinde

TÜRKİYE’DE KAPANDI YURTDIŞINA AÇILDI

17/25 Aralık operasyonundan sonra Koza Grubu’nda işler tersine döndü. 2013 yılının sonlarından itibaren gruba ait maden şirketleri kapatılmaya başlandı. Koza Altın İşletmeleri’nin 5 altın madeninden biri olan Çukuralan İzmir İl Özel İdaresi tarafından kapatıldı. 4 Ocak 2014 tarihinde de Gümüşhane’deki Mastra Altın Madeninin faaliyetleri durduruldu. Koza Altın İşletmeleri 28 Ocak 2014 tarihinde KAP’a bir açıklama yaparak, büyüme performansını yüksek tutmak  için madencilik mevzuatının oturmuş olduğu ülkeler başta olmak üzene yurtdışından gelmiş ve gelecek fırsatların değerlendirileceği belirtildi. 

Özel uçakla Londra’ya inmiş  

Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek’i 30 Ağustos Pazar günü İngiltere’ye götüren özel uçağın, Londra’daki Luton Havaalanı’na indiği öğrenildi. Hamdi Akın İpek’in, 30 Ağustos Pazar günü sabah saat 08.30’da Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan kalkan, içinde mürettebat ve kendisi dışında kimsenin bulunmadığı, TC-IPK tescilli, 14 kişilik Gulf stream 450 tipi özel jet uçakla Türkiye’den ayrıldığı, özel jetin aynı gün saat 17.06’da dönüş yaparak Ankara Esenboğa Havaalanı’ndaki hangarda yerini aldığı öğrenilmişti. (A.A)

Akın İpek:  ‘Tek kuruş bulsunlar şirketleri vereceğim’

Yurtdışına çıktığı öne sürülen Koza İpek Grubu Başkanı Akın İpek, dün sahibi olduğu Bugün TV’ye telefonla bağlanarak açıklama yaptı. Akın İpek “Benim hesaplarımda yasal olmayan, resmi olmayan tek kuruş bulamazlar, bulamayacaklar. Tek kuruş kara para bulsunlar şirketleri onlara hediye edeceğim. Benim grubuma dışarıdan hiçbir para girişi olmadı” dedi. İpek, ayrıca MASAK tarafından istenilen belgeleri tam ve eksiksiz olarak teslim ettiğini de kaydetti. Hayatında trafik cezası dahi olmadığını söyleyen İpek “Benim yurtdışında zaten Türkiye’deki bu madencilik sektöründeki sıkıntılardan dolayı önemli bir faaliyetim başlamış. Türkiye’de arama yaptığımız sahaların 3’te biri kadar şu anda burada sahada arama yapıyoruz. Eğer benim yurtdışına kaçmam için benim gibi bir işadamının ne gibi bir gerekçesi olabilir? Neden kaçayım?” diye konuştu.

15 GÜNDE VERDİK

Akın İpek kara para suçlamalarına ilişkin şunları söyledi: “Açıktan gelen bir para yok. Benim grubuma halk arzın dışında ki bu uluslararası yatırım bankalarının katılımıyla gerçekleşti, oradaki noktaya kadar bakmışlardır, bir para girişim olmadı. Bütün harcamalarımın hepsi de resmi. Resmi olmayan bir kuruş param da yok. Eğer benim şirketlerime herhangi bir ithamda bulunup da ispatlarsa şirketi kendilerine vereceğim. Bir kuruş kara para bulsunlar, bir kuruş yasal olmayan para bulsunlar, kaynak bulsunlar şirketi kendilerine hediye edeceğim. 7 milyar dolardan bahsediyorlar. 7 milyar doların tamamını da onlara teslim edeceğim.” MASAK’a bugüne kadar ne istedilerse verdiklerini kaydeden İpek “Hele en son istedikleri bir belge yığını var inanın Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu kadar yoğun bir belge istememişlerdir. Belki 3-4 ayda bitecek bir olan bir işti, biz 15 gün içinde verdik istediklerini” dedi.

‘Cin Ali’ parlattı altın büyüttü

Ali İpek tarafından 1948’de temelleri atılan Koza İpek Grubu’nun uzun yıllar davetiye ve basım işleri yaptıktan sonra asıl sıçraması 2005’te madencilik sektörüyle gerçekleşti. 9 bölgede altın madeni bulunan grubun tanınması ise 1970’li yıllarda okumayı öğretmek için  bastığı  ‘Cin Ali’ serisiyle oldu.

Koza İpek Grubu 1948 yılında Ali İpek tarafından İpek Matbaacılık olarak kuruldu. Uzun bir süre davetiye işiyle tanınan grubun büyümesi madencilik sektörüne girmesi ile gerçekleşti. Bir dönem ilkokullarda okumayı öğretmek için öğrencilerin kullandığı ‘Cin Ali’ serisi de İpek Grubu tarafından basıldı. Bu seri şirketin tanınmasında etkili oldu. 1989 yılında Eurogold Madencilik’in Bergama’da başlattığı altın çıkarma işini 2005’te Koza Grubu satın aldı. Bu altın madeni Bergama köylülerinin verdiği tepki ile kamuoyunda biliniyor. Koza Altın İşletmeleri 9 bölgede faaliyet gösteriyor. Savcılığın arama kararında yurtdışında kurulduğu belirtilen Koza LTD ile ilgili Koza Altın İşletmeleri 31 Mart 2014 tarihinde borsaya bildirim yaptı.

NASIL BÜYÜDÜ? 

Koza Grubu’nun ilk halka arzı 2003 yılında yapıldı. Faaliyet konusu davetiye, tebrik, duyuru kartları, kartvizit, bloknot, ajanda satışı olan İpek Matbaacılık’ın iştiraki Koza Davetiyeleri yüzde 45’ini 18.9 milyon dolarlık piyasa değeri ile halka açıldı. Halka açıldıktan sonra başka sektörlere de girildi. İlk olarak özelleştirilen Eti Gümüş ihalesini Söğüt Seramik ile kazandı. Ancak daha sonra gümüş işinden vazgeçti. 2005 yılında Bergama Ovacık’ta altın çıkaran Normandy Madencilik’i 44.5 milyon dolara satın aldı. Bu satın almadan sonra şirketin piyasa değeri yükseldi. Daha sonra Gümüşhane’deki Mastra altın madenini 48 milyon dolara aldı. Bu iki satın almayla şirket 41 ton altın rezervinin sahibi oldu. 
2010’da da Koza Altın halka arz edildi. İpek    Grubu 2005 yılında basın sektörüne girdi. Bugün Gazetesi’ni aldı. 2008’de Kanaltürk’ü aldı. Koza İpek Grubu’nun çatısı altında şu an; Koza Altın İşletmeleri, Koza Anadolu META Madencilik İşletmeleri, Özdemir Antimuan Madenleri, İpek Doğal Enerji Kaynakları, Koza-İpek Basın, ATP İnşaat, ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık, ATP Havacılık Ticaret, ATP-Koza Turizm Seyahat, KANALTÜRK Televizyon-Radyo, BUGÜN Gazete-Televizyon, Koza İpek Sigorta, Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı bulunuyor. 

Ali İpek’in lakabını aldı

CİN Ali 1970-1980’li yıllarda ilkokul öğrencilerine okumayı kolay öğretmek amacıyla 10 kitaplık hikaye serisinin kahramanı. Başında sürekli bir kasket olan Cin Ali, çöp adam şeklinde çizilmişti. Cin Ali adlı kitap serisininde fişler kullanılarak okumayı heceleyerek öğrenme esas kabul edilmişti. İlkokul öğretmeni Rasim Kaygusuz tarafından 1968 yılında yaratıldı. Çizimlerini Selçuk Seğmen yaptı. Cin Ali ismi ise Rasim Kaygusuz’un dostu olan Ali İpek’in “Cin Ali” lakabından esinlenerek kitaptaki kahramana verildi. İpek Matbaacılık tarafından 20 yıl boyunca basıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 23,30
En Yüksek: 23,42
En Düşük: 22,32
Değişim 4,11 %
FK: 0,66
PD / DD: 0,25
İşlem Hacmi 1.736.190.246
Toplam Adet: 76.019.221
Ağırlıklı Ort.: 22,78
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)