E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den flaş PKK açıklaması---

ABD'den flaş PKK açıklaması

ABD'den flaş PKK açıklaması
10 Şubat 2016 - 22:50 borsagundem.com

Kobani’ye yaptığı ziyaret Türkiye’nin tepkisini çeken ABD Başkanı Obama'nın Özel Temsilcisi McGurk, önemli açıklamalarda bulundu

ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Rusya’nın Halep’de yaptığı hava saldırılarını eleştirerek, muhaliflere yönelik bu saldırıların direkt DAEŞ’e yaradığını söyledi.  McGurk, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde düzenlenen “Irak ve Suriye’den Libya ve ötesine, gelişen DAEŞ tehlikesi” oturumunda konuştu.

Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce, “ABD’nin desteklediği muhalifler, Halep’te Rusya, Beşşar Esed ve Hizbullah tarafından kuşatma altında. Bu gelişmeler DAEŞ’in güçlenmesine sebep oluyor” ifadelerini kullanarak, Obama yönetiminin muhalifleri yeterince destekleyemediğini söyledi.

Rusya’nın DAEŞ’e yönelik operasyonları sekteye uğrattığı konusuna katıldığını ve bunu "Kabul edilemez" olarak değerlendiren McGurk da “Ruslar büyük oranda muhaliflere saldırıyor ve muhalifler bizim DAEŞ’e karşı birlikte savaştığımız bir grup. Ruslara bunu defalarca söylüyoruz ve ciddi bir kaygı duymaktayız. Rusya'nın yaptıkları direkt DAEŞ'in işine yarıyor” şeklinde konuştu.

Komitenin Demokrat Partili üyelerinden Eliot Engel da Suriye'de tablonun iyice karmaşık bir hale geldiğini savunarak, "Görünüşe göre, DAEŞ'e karşı bütün kalbimizle savaşmıyoruz. Daha şiddetli bir kampanya gerekiyor" dedi.

"DAEŞ SURİYE'NİN DIŞINDA YAPILANIYOR"
DAEŞ’i, Irak ve Suriye’deki temel yapılanmaları, dünyanın farklı bölgelerindeki bağlantıları ve DAEŞ'e bağlılığını ilan eden diğer örgütler şeklinde üç ayrı kategoride ele aldıklarını dile getiren McGurk, “Suriye’de gösterdiğimiz başarılardan dolayı, şu anda DAEŞ, yabancı savaşçılarını farklı bölgelere çekmeye çalışıyor” diye konuştu. 

McGurk, DAEŞ’e yönelik operasyonlarda özellikle yabancı savaşçıların bölgeye gelişi konusunda ciddi mesafe katedildiğini, bunda özellikle "Türkiye’nin Suriye sınırının 98 kilometrelik kısmını kapatmasının etkili olduğunu" dile getirdi. McGurk, DAEŞ’in artık yabancı savaşçılarını Libya gibi farklı ülkelere gitmesi yönünde çağrılar yaptığını söyledi. DAEŞ’in Libya’da yapılanmasını “Çok ciddi bir kaygı olarak” değerlendiren McGurk, Kuzey Afrika'daki Mısır ve Tunus gibi ülkelerde de DAEŞ’in tehlikeli hale geldiğini belirtti.

"DAEŞ PETROLÜNÜ ESAD SATIN ALIYOR"  
McGurk konuşmasında ayrıca, DAEŞ’in petrol kaynakları hakkında bilgi verdi. Koalisyon ülkelerinin hava saldırıları sonucunda DAEŞ’in petrol gelirinde yüzde 30’luk düşüş olduğunu belirten McGurk, DAEŞ'in hala Suriye’nin enerji kaynaklarının yüzde 80'nini kontrol ettiğini söyledi. Rusya’nın, "DAEŞ petrollerini Türkiye satın alıyor" iddiasının hatırlatılması üzerine konuşan McGurk, “Bu doğru değil, aksine, bu petroller Esad tarafından satın alınmaktadır” şeklinde konuştu. Türkiye’nin DAEŞ’e karşı çabalarından övgüyle bahseden McGurk, Türkiye’nin milyonlarca Suriyeli'ye ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek, “Bu birçok insan tarafından unutuluyor” dedi.

"PKK, TÜRKİYE'Yİ CİDDİ ŞEKİLDE TEHDİT EDİYOR" 
“Türkiye, DAEŞ’e karşı savaşan bazı Kürt grupları kabul etmiyor, bu konuda görüşünüz nedir” sorusuna karşılık McGurk, Türkiye’nin PKK’ya karşı verdiği mücadelede yanlarında durduklarını fakat Suriye'nin kuzeyindeki Kürt grupları desteklemeye devam edeceklerini söyledi. McGurk, “PKK, Türkiye’yi ciddi bir şekilde tehdit etmektedir, bunu tanımalıyız. Bu yaz, PKK, Türk güvenlik güçlerini öldürdü. Türkiye’yi PKK’ya karşı korumak istiyoruz. Fakat aynı zamanda biz Kuzey Suriye bölgesindeki Kürtleri DAEŞ’e karşı güçlendirmek istiyoruz. Kürtler Suriye’nin bir parçası olmak istiyor” şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)