E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAK Parti-CHP görüşmelerinde 2. buluşma---

AK Parti-CHP görüşmelerinde 2. buluşma

AK Parti-CHP görüşmelerinde 2. buluşma
29 Temmuz 2015 - 06:43 borsagundem.com

AK Parti-CHP heyetleri ikinci kez bir araya geldi

AK Parti ve CHP heyetleri koalisyon görüşmeleri kapsamında dün ikinci kez bir araya geldi. Her iki partinin liderlerinin verdiği olumlu mesajların yarattığı iklimde yapılan dünkü ikinci görüşmede iki parti de heyetlerine birer üye daha ekledi. Dünkü görüşmede seçim barajının konuşulduğu öğrenildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, “Büyük ihtimalle Pazartesi günü bütün başlıklar ele alınmış olacak” derken, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise seçim barajıyla ilgili olarak, “Rakam olarak bir uzlaşma yok” dedi. Dünkü görüşmelerde öne çıkan bir diğer konu ise HSYK ve yüksek yargının yeniden yapılandırması oldu.

CHP’YE HUKUKÇU TAKVİYESİ
Ankara Palas Devlet Konukevi’ndeki 6,5 saat süren görüşmeye AK Parti Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile milletvekilleri Taha Özhan, Osman Can ve Mücahit Arslan, CHP de Genel Başkan Yadımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Bülent Tezcan, Faiz Öztrak ile İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek ile katıldı. Geçen cuma günü yapılan ilk heyetler arası görüşmede belirlenen 10 ana başlık üzerinden yürüyen görüşmelerde dün ağırlıklı olarak demokratikleşme ve anayasa konularının gündeme geldiği öğrenildi. CHP’nin de bu nedenle, AK Parti heyetindeki anayasa hukukçusu Can’a karşılık hukukçu kökenli Tezcan’ı heyetine dahil ettiği belirtildi. Özgürlükçü anayasa isteği konusunda görüş birliği bulunan iki parti arasında, anayasanın oturacağı sistem konusunda ise görüş farklılığı bulunuyor. AK Parti, geçen yasama döneminde Meclis’e başkanlık sistemini içeren bu önerisini seçimlerde de vaat olarak dile getirdi.

ÜÇ TOPLANTI DAHA VAR
Toplantının ardından ilk açıklama Haluk Koç’tan geldi. Koç, “Büyük ihtimalle Pazartesi günü bütün başlıklar ele alınmış olacak. Perşembe günü de görüşmelerimiz sürecek. Temel özgürlükler, anayasa, yargı sistemi, hukuk düzeni bu çerçevede aklınıza gelebilecek her konu masaya getirildi. Seçim Kanunu ve bununla ilgili alt başlıklar değerlendirildi. Her iki taraf görüşlerini sundu. Mutabık kalınan noktalar var, ortaklaşılamayan noktalar var. Önümüzdeki süreçte buna benzer üç toplantı daha var. Biz şu anda Türkiye’nin ihtiyacı olan bir hükümet kurabilir miyiz noktasında partimizin verdiği yetki çerçevesinde seçim bildirgemiz, bundan sonraki olmasını arzu ettiklerimiz ve mutabık kalınabilecek tüm hususlar bir envantere dökülerek çalışmaları sürdürüyoruz” dedi.

SON TOPLANTIMIZ PAZARTESİ
Ömer Çelik de, “Bugünün ana başlığı yeni anayasa, demokratikleşme, özgürlükler meselesiydi. Özgürlükler, siyasi partiler kanunu, kuvvetler ayrılığına kadar geniş bir yelpaze var. Geniş bir tartışma yaptık. Geçmişteki anayasa komisyonu, uzlaşma komisyonu deneyimlerini masada değerlendirdik. Bundan sonra karşılıklı olarak yeni anayasaya, kuvvetler ayrılığına, seçim sistemine nasıl baktığımız şeklinde genel başlıklar bunlar. Gün aşırı toplanacağız. Bir sonraki gündemle ilgili tartışacağımız konularla ilgili Perşembe günü tekrar bir araya geleceğiz. En son toplantıyı pazartesi günü yapacağız. Bazen iki, bazen üç, belki de daha fazla konuyu tartışacağız. Seçim barajı konusunda rakam olarak bir uzlaşma yok. (Başkanlık sistemi) AK Parti resmi görüş olarak daha önce bunu bildirdi. 7 Haziran sonrasındaki tablo içerisinde bu tabloya bakmamız gerekiyor. Sistem tartışması meselesinden ziyade kuvvetler ayrılığı ve yargı reformunu nasıl değerlendirilmesi konusu tartışıldı. Bu konuda zıt görüşlerimiz var. Ortak noktalar neler olduğu konusunda enerjimizi veriyoruz” açıklamasını yaptı.

GÖRÜŞ AYRILIĞI GİDERİLEMEDİ
Kulislere göre iki partinin seçim sistemi ile değişiklik konusunda uzlaşamadığı belirtiliyor. Seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesini isteyen AK Parti ile yüzde 5 öneren CHP arasındaki görüş ayrılığı giderilemezken, AK Parti’nin özellikle bölgede PKK tehtidine karşı düşündüğü taşımalı sistem konusunda da görüş birliği çıkmadı. Yüksek yargıyı tek çatı altında toplama ve yürütme üzerindeki yargı denetimini hafifletme planlarını daha önce kamuoyu ile paylaşan AK Parti’nin kuvvetler ayrılığına ilişkin planları da CHP’de karşılık görmedi.

SON KARAR LİDERLERİN
Başbakan Ahmet Davutoğlu da bu süreçteki konuşmalarında başkanlık sistemini anayasa değişikliğiyle ele alacaklarını söyledi. CHP ise parlamenter demokrasiden yana tavır koyarken, cumhurbaşkanının yetkileri konusunda da belirsizlikleri giderecek değişikliklere gidilmesinde ısrarcı oluyor.  Her iki partinin de kendi tezleri kapsamında kırmızı çizgi olarak nitelendirdiği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın olası koalisyondaki pozisyonu ise  yarın, cumartesi ve pazartesi günü yapılacak görüşmelerle tamamlanacak heyetler arası görüşmenin sorrasına bırakılacak. Bu konu Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun yapacağı sonuç toplantısında karara bağlanacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Boşa zaman 29 Temmuz 2015 06:57

    Aslanla sırtlan aynı avı birarada yediği görülmüş mü bari milleti kandirmayin cumhur ne derse o siz yirtmayin bir yer lerini zi bari bir araya geldinizde tavla veya okey oynayın zamanı bu şekilde değerlendirin