E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBabacan: Küresel iyileşme ılımlı ve düzensiz---

Babacan: Küresel iyileşme ılımlı ve düzensiz

Babacan: Küresel iyileşme ılımlı ve düzensiz
18 Nisan 2015 - 01:00 borsagundem.com

Babacan'dan G-20 toplantısına dair açıklama: Düşük petrol fiyatlarının küresel ekonomiye olumlu etkisi bekleniyor. Ancak kur dalgalanmaları risk

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel iyileşmenin ılımlı seviyede ve düzensiz şekilde devam ettiğini belirterek, "Düşük petrol fiyatlarının küresel ekonomiyi olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Diğer yandan döviz kurlarındaki dalgalanma, düşük kalmaya devam eden enflasyon, yüksek kamu borçları ve coğrafik tansiyonlar küresel görünümde bazı aşağı yönlü riskler ortaya çıkarıyor" dedi. 

Babacan, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen IMF-Dünya Bankası Yıllık Bahar Toplantıları kapsamındaki, G20 Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’na katıldı. Babacan, toplantı sonuçlarına dair, G20 Dönem Başkanı sıfatıyla, basın mensuplarına açıklama yaptı.

Toplantıda, son zamanlardaki küresel ekonomik ve finansal gelişmeler ve bu noktadaki risklerin yanı sıra küresel zorluklara yanıt vermede uygun politikaların yürütülmesi noktasında fikir alışverişlerinde bulunduklarını belirten Babacan, “(G20 Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları) olarak, küresel iyileşmenin sürdüğünü not ettik, ancak bu iyileşme ılımlı ve düzensiz şekilde seyrediyor” diye konuştu.

Düşük petrol fiyatlarının küresel ekonomiyi olumlu yönde etkilemesinin beklendiğini ifade eden Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diğer yandan döviz kurlarındaki dalgalanma, düşük kalmaya devam eden enflasyon, yüksek kamu borçları ve coğrafik tansiyonlar küresel görünümde bazı aşağı yönlü riskler ortaya çıkarıyor. Bu koşullar altında yapısal reformların ve makro ekonomik politikaların etkili uygulanması yoluyla zayıflıkların azaltılması ve güvenin artırılmasına yönelik kararlılığımızı tekrar teyit ettik.

Negatif yayılmaların en az seviyeye indirilebilmesi için para politikası düzenlemelerinin dikkatli şekilde ayarlanması ve bu noktada açık iletişimin sağlanması konusunda mutabık kaldık. Bütçe açığının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya oranı sürdürülebilir şekilde ilerlerken, büyümeyi ve istihdam yaratımını desteklemek için mali politikaların esnek biçimde uygulanmasına dair ortak görüşümüzü yeniden vurguladık.”

Babacan, toplantının son iki gündem maddesinin de finansal regülasyon ve uluslararası vergi meselesi olduğunu belirterek, G20 Finansal İstikrar Kurulu’nun standartları belirleyen kurumlarla yakın işbirliğiyle, finansal istikrar ajandasında iyi ilerleme sağladığını, uluslararası vergi konularındaki çalışmaların da yolunda olduğunu ifade etti.

G-20 Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları aile fotoğrafı çektirdi. 


“Uygulama, yatırım ve kapsayıcılık”


Türkiye’nin G20 dönem başkanlığına da değinen Babacan, başkanlıkları boyunca “uygulama”, “yatırım”, “kapsayıcılık” olmak üzere 3 konuya öncelik verdiklerini hatırlattı.

Babacan, ajandanın “uygulama” ayağında, dün ve bugünkü görüşmelerde büyüme stratejisinin etkili şekilde uygulanmasına odaklandıklarını söyledi.

 Bunun yanında, sorumluluk ve uygulamaların izlenmesi noktasında güçlü bir çerçeve geliştirdiklerini ifade eden Babacan, büyüme stratejisinin daha kapsayıcı olması için de çalışacaklarını kaydetti.  

Babacan, ajandanın “yatırım” ayağında da güzel ilerlemeler sağlandığını belirterek, spesifik yatırım stratejileri noktasında belirli ülkelerle çalıştıklarını bildirdi. 

KOBİ’lerin uzun vadeli finansmanının sağlanmasının Türkiye’nin yatırım ve kapsayıcılık ajandalarının önemli unsurlarından biri olduğunu anımsatan Babacan, Türkiye olarak Dünya KOBİ Forumu’nu düzenleyeceklerini, bunu gerçekleştirmek için de Milletlerarası Ticaret Odası ile çalıştıklarını hatırlattı.

G20 dönem başkanı olarak, varlık bazlı finansman yapılarının, İslami finans tekniklerinin gelişmesine olanak sağlanması için ciddi çaba harcadıklarını belirten Babacan, bu konularda Dünya Bankası ve IMF’nin çalışmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Babacan, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı kapsamındaki üçüncü önceliği olan “kapsayıcılık” bağlamında da “W20 (Kadın20)” adlı yeni bir iş grubunun duyurusunu yaptıklarını bildirdi.

Bu grupta 19 ülke ve AB’den temsilcilerin yer alacağını dile getiren Babacan, grubun kadınların iş dünyasındaki rollerinin ve etkinliğinin nasıl daha fazla artırılacağı üzerinde çalışacağını dile getirdi.

Türkiye olarak düşük gelirli ülkelerin bakış açılarını G20 gündemine taşıdıklarını anlatan Babacan, bu noktada G20 bakanları ile düşük gelirli ülkelerin bakanlarının dün akşam bir yemekte de bir araya geldiğini anlattı.

“Yunanistan gündeme gelmedi”

Babacan, bir soru üzerine, Yunanistan’daki finansal durumun toplantının resmi kısımlarında konuşulmadığını, ancak ikili veya çoklu görüşmelerde gündeme gelmiş olabileceğini aktardı.

ABD Merkez Bankası Fed’in beklenen faiz artışının yükselen piyasa ekonomilerini nasıl etkileyeceğine yönelik soru üzerine Babacan, bunun toplantının ilk bölümündeki konulardan biri olduğunu söyledi.

Fed’in, gelecek politika veya uygulamalar konusunda daha iyi iletişimde bulunduğuna yönelik G20 bakanları arasında konsensüs bulunduğunu belirten Babacan, açık bir iletişimin sadece Amerikan ekonomisi için değil, küresel ekonomi için önemli olduğunu kaydetti.

Babacan, Asya Kalkınma Bankası’na yönelik soru üzerine, G20’de bu konuda kolektif bir yapının bulunmadığını ama Türkiye olarak bunun kurucu üyesi olacağını açıkladıklarını ve bu yeni girişimi memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

“G20 güçlü meşruiyete sahip”

Dünya ekonomisinin yüzde 85’ini, dünya ticaret hacminin yüzde 75’ini ve nüfusunun üçte ikisini kapsayan G20’nin yüksek temsiliyet gücüne sahip olduğunu vurgulayan Babacan, bunun da G20’ye, uluslararası finansal ve ekonomik politika meselelerinde güçlü meşruiyet kazandırdığını kaydetti.

Babacan, G20 liderlerinin de zirvelere yüksek motivasyonla katıldıklarını, G20’nin şimdi küresel ekonomik ve finansal konuların görüşüldüğü öncelikli yer olduğunu belirtti.

G20’de her zaman konsensüs sağlanamasa bile ortak paydada buluşabildikleri zamanda bunun küresel ekonomi için çok değerli sonuçlar yarattığını dile getiren Babacan, G20’ye de başka bir alternatifin bulunmadığına işaret etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)