E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBinlerce işçiyi umutlandıran teklif---

Binlerce işçiyi umutlandıran teklif

Binlerce işçiyi umutlandıran teklif
27 Nisan 2015 - 21:04 borsagundem.com

Türk-İş, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 15 zam öneren teklifini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sundu.

Bakan Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Genel Mali Sekreter Ramazan Ağar, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Uzun tartışmaların ardından 2013-2015 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesinin bağıtlandığını anımsatan Çelik, bugüne kadar geçerli olan söz konusu sözleşmede kamu işçilerinin bin 100 liranın altında olan çıplak ücretlerinin aylık bin 100 liraya yükseltilmesi kararının alındığını söyledi.

Türk-İş'in 2015-2017 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için sunduğu önerilerin yoğun ve çetin bir pazarlık döneminin habercisi olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Kamuda bu yıl başından itibaren yürürlüğe girecek olan bu toplu sözleşme kapsamında yaklaşık 200 bin işçi bulunuyor. Toplamda 166 toplu iş sözleşmesi akdedilecek. 20 iş kolunun 16'sında kamu işveren sendikaları ile işçi sendikaları arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütülecek. Alacağımız bu talepler, belli bir periyotta taraflar arasında görüşülecek ve inanıyorum ki uzlaşı ile neticelendirilecek."

İlgili toplu iş sözleşmenin geniş bir kesimi ilgilendirdiğine dikkati çeken Çelik, "Görüşmelerin seçimden önce neticelendirilmesi gayreti ve samimiyeti içerisinde olacağız" dedi.

"Bazı sendikalar 20 gün sonra grev aşamasına gelecek"
Türk-İş Genel Başkanı Atalay da toplu görüşmelerin yaklaşık 210 bin kamu işçisini ilgilendirdiğini belirterek, bu işçilerden 176 bininin konfederasyonların bağlı sendikalara üye olduğunu söyledi.

Bazı sendikaların yaklaşık 20 gün sonra toplu sözleşme görüşmesi döneminin sona ereceğini ve bu sendikaların grev aşamasına geleceğini vurgulayan Atalay, "Sözleşmelerin mayıs ayı içerisinde bağıtlanması için başta sayın Başbakanımız ve Çalışma Bakanımız ile görüştük. Bugün de Türk-İş Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Koordinasyon Kurulunun resmi teklifini sayın Bakanımıza sunuyoruz" diye konuştu.

"2 bin 350 liranın altındaki ücretler 2 bin 350 liraya yükseltilmeli"
Türk-İş, Bakan Çelik'e sunduğu öneride, kamuda çalışan işçiler için 2015-2017 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 15 zam istedi.

Aylık 2 bin 350 liranın altındaki ücretlerin 2 bin 350 liraya yükseltilmesini talep eden Türk-İş, 2016 yılı için 2015'in enflasyon oranına 4 puan ilavesi ile zam önerisinde bulundu.

Toplu iş sözleşmesinin birinci ve ikinci yıllarında işçilerin yıl boyunca ödeyeceği yüzde 15'lik gelir vergisini aşan vergilerin işverence karşılanmasını isteyen Türk-İş, kamu işçisi için günlük 10 lira yemek parası, aylık 275 lira sosyal yardım ve yıllık 150 lira giyim yardımı talebine de yer verdi.

Türk-İş, ayrıca alt işveren (taşeron) işçilerinin başından itibaren asıl işverenin işçisi olduğuna ilişkin yargı kararlarının uygulanmasını istedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)