E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCHP'nin mega kenti nasıl büyüyecek---

CHP'nin mega kenti nasıl büyüyecek

CHP'nin mega kenti nasıl büyüyecek
22 Mayıs 2015 - 05:36 borsagundem.com

"TİM-TOBB şu alanlara girelim dedikçe merkez kendi dinamiğiyle büyüyecek. Bu kentte bürokrasi olmayacak"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün İstanbul'da "Yüzyılın Projesi" adını verdiği Merkez Türkiye projesini tanıttı. Erdal Sağlam, Hürriyet'teki yazısında, kamuoyunda büyük yankı uyandıran projeyle ilgili değerlendirmelerini paylaştı. İşte Sağlam'ın o yazısı:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine, İstanbul'da 'Yüzyılın Projesi' adı verilen seçim vaadini kamuoyuna tanıttıktan hemen sonra kendisiyle Sabiha Gökçen Havalimanı'nda buluştuk. CHP bu seçimlerde son yıllarda alışık olmadığımız bir taktik uyguluyor. Daha önceki seçimlerde AKP ve zamanın genel başkanına eleştiriye yoğunlaşan CHP bu seçimde yapılanları kötülemek yerine yapacaklarını anlatıyor. Aslında kamuoyu nezdinde bu anlayışın daha çok ilgi gördüğünü söylemek mümkün. Sadece emekliye ikramiye ve 1500 TL'lik asgari ücretin haftalardır tartışılıyor olması bunun en büyük kanıtı. Tam da CHP'nin ekonomiyle ilgili vaatleri popülerliğini yitirmeye başlamıştı ki taktik olarak bu günlere saklandığı anlaşılan 'yüzyılın projesi' ortaya çıkıverdi. 
Trabzon ve Karabük mitingleri için uçuş sırasında bu projenin ayrıntılarını Kılıçdaroğlu'na sorma fırsatı buldum. Öncelikle belirtmeliyim CHP Lideri bu projeye çok güveniyor. Yeni şehrin mevcut şehirlerden birinin geliştirilerek inşa edilmeyeceğini söylüyor. Bu durumda eğer CHP iktidara gelirse 82. ilimizin bu şehir olacağını söyleyebiliriz. Yer konusundaki sorum üzerine Kılıçdaroğlu, "Yerini sonra belirleyeceğiz. Ancak yeri siyasi kararla belirlenmeyeceğiz. Yurtiçi-yurtdışı yatırımcılar, üniversiteler, kamu ortak fizibilite yapacak. Amaca uygun en uygun yer neresi ise oraya kurulacak. Bu proje hazırlanırken partiden bir uzman grup üniversiteden hocalar vardı. Ek olarak bu konuda teknoloji konusunda birikimi belli işadamları ile de görüştük, çalışmaya kattık. Sivil toplum örgütleriyle önceden haber sızar diye görüşmedik. Ama bu işin içinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) gibi kuruluşlar olacak" dedi. Mega kente valinin atanacağını ancak idarenin daha çok sivil toplumda olacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Bu merkez il, gelişmeye açık olacak. TİM-TOBB şu alanlara girelim dedikçe merkez kendi dinamiğiyle büyüyen bir merkez olacak. Bürokrasi olmayacak. Dışarıda örneği olan özel kentlerden olacak. Avrupa'da böyle bir yer yok. AB zaten bunun için uygun da değil. Türkiye Avrupa'nın da kapısı olacak" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu bu projeye sadece seçmenin değil dünyanın da ilgi göstermesini bekliyor. Projenin yabancı sermaye açısından kritik olduğunu belirten Kılıçdaroğlu bu konuda şunları söyledi: "Küresel üretim artık çok uluslu. Ayrı yerlerde üretimler yapılıp birleştiriyor. Türkiye bu merkezle bu küreselleşen üretimden pay alacak."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çakır23 Mayıs 2015 00:21

    İzmiri seller aldı kılıçdaroğlu neredesin dağlarda çiçek böcek kalmadı izmir mega koy kaldı nirdesin izmirin yoksullarına maaş bağlanacaktı hani nirdesin