E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFaik Öztrak'tan 'kaynak' açıklaması---

Faik Öztrak'tan 'kaynak' açıklaması

Faik Öztrak'tan 'kaynak' açıklaması
27 Mart 2015 - 02:36 borsagundem.com

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak: Emekliye 2 ikramiye popülizm değildir, emeklinin geçmişteki büyümeden alamadığı hakkını, payını almasıdır

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, noter tastikli 'emekliye iki maaş ikramiye' vaadi 'kaynak var mı, yok mu' tartışmalarına yol açtı. Erdal Sağlam, Hürriyet'teki köşesinde, AK Parti'nin ilk iktidar yıllarında Hazine Müsteşarlığı görevinde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın emekliye ikramiye vaadiyle ilgili görüşlerini yazdı. İşte o yazı: 

CHP’nin emeklilere yılda iki maaş ikramiye vaadi tartışılmaya devam ediyor. Son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu, bunun 25 milyar TL’lik ek fatura çıkaracağını belirterek, CHP’yi popülizmle suçladı. Politikacıların siyasi ve toplumsal tercihlerine saygı göstermek gerektiğini ama bu tercihlerin dengeleri bozacak biçimde olmaması ve mutlaka şeffaf olması gerektiğini düşünüyorum. Yani iktidarlar tercihleri doğrultusunda harcamalar arasında kaydırmalar yapabilir ama fatura tahripkar olmamalı.

IMF İKNA EDİLMİŞTİ

Başbakan Davutoğlu’nun karşı çıkışıyla birlikte, AKP’nin ilk iktidar olduğunda emeklilere çok yüksek oranlı zamlar yaptığını hatırladım. Hatta aklımda kaldığı kadarıyla IMF o dönem devam eden anlaşma çerçevesinde bu zamlara karşı çıkmış, ama kaynak gösterilerek, IMF de ikna edilmişti. İşte o dönem IMF’i, AKP’nin yaptığı yüksek oranlı emekli zammına ikna eden kadroda, şimdi CHP Genel Başkan Yardımcılığı yapan Faik Öztrak da vardı. Öztrak’a Hazine Müsteşarlığı yaptığı o dönemi sordum ve emekliye iki maaş ikramiye taahhütlerini değerlendirmesini istedim. Bugün 10.5 milyon civarında emeklinin toplumun en kırılgan kesimlerinden biri olduğunu kaydeden Öztrak, “Başbakan Davutoğlu emekliye taahhüt ettiğimiz iki ikramiyeye karşı çıkarken; biz 90’lı yıllarda popülist politikalara tevessül etmedik diyor. Emekliye 2 ikramiye popülizm değildir, emeklinin bu ekonomide geçmişteki büyümeden alamadığı hakkını, payını almasıdır” dedi.

Her iktidarın iş başına geldiğinde emeklinin durumunu imkanlar dahilinde rahatlatmaya çalıştığını, Davutoğlu’nun 2002 yılında 58. Hükümetin ilk icraatının ne olduğunu bilmediğini kaydeden Öztrak, şunları söyledi:
 “Ben kendisine hatırlatayım. Çünkü o dönemin Hazine Müsteşarı olarak benim yaptığım iş, SSK, Bağ-Kur emeklisine iktidarın yaptığı seyyanen zamların kaynağını bulmaktı. AKP’nin ilk döneminde yaptığı seyyanen zam ile SSK emekli aylığında yüzde 30, SSK Tarım aylığında yüzde 35, Bağ-Kur aylığında yüzde 70, Bağ-Kur tarım aylığında yüzde 152 artış sağlandı. Başbakan Davutoğlu dönemin Başbakanı Sayın Abdullah Gül’e telefon açıp sorabilir”

‘23 MİLYARLIK YÜK SALTANATIN YANINDA BİR ŞEY DEĞİL”

“Ben o gün emekliye yapılan bu zamların kaynağını nasıl bulduysam, bugün de emekliye dini bayramlarda yapılacak iki ikramiyenin kaynağını bulurum” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, emekliye verilecek 2 ikramiyenin maliyetinin 23 milyar TL civarında olduğunu, bunun toplam kamunun faiz dışı harcamaları içinde yüzde 3,5’luk bir paya denk geldiğini belirterek “Eğer ben toplam kamu harcamaları içinde emekli için yüzde 3,5’luk bir manevra alanına, harcamalar arasında kaydırma yapma imkanına sahip değilsem, demek ki kamu maliyesinde, dengelerinde görünmeyen büyük sıkıntılar var” dedi.

Türkiye’de kamu harcamalarının ne kadar verimsiz kullanıldığını bildiklerini, “Kaçak Sarayın bu konuda en büyük simge olduğunu” kaydeden Öztrak, “Bugün Ankara’da Eskişehir yoluna bir çıkın, kamu kuruluşları, Bakanlıklar kendilerine saraylar, köşkler dikti.  Kamudaki araç saltanatı artık dillere destan. Milyonlarca dolara mal olan özel uçak filolarını herkes görüyor. Kendilerine her türlü saltanatı hak gören Davutoğlu’nun bugün çıkıp da emekliye 2 ikramiye verilemez demesi, vicdan sahibi hiç kimse tarafından kabul edilmez” dedi.

Bu taahhüt CHP’ye oy kazandırır mı bilmiyorum ama emekliye 2 maaş ikramiye bana da siyasi tercih doğrultusunda kaynağı bulunabilecek bir harcama gibi geliyor. Hele ki; Öztrak’ın sözünü ettiği Sarayın maliyeti ve aşırı harcamalar ortada iken…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)