E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemIŞİD Mısır'da bir kenti ele geçirdi---

IŞİD Mısır'da bir kenti ele geçirdi

IŞİD Mısır'da bir kenti ele geçirdi
03 Temmuz 2015 - 08:45 borsagundem.com

Mısır'da askere yönelik koordineli saldırılarda en az 70 kişiyi öldüren IŞİD, Sina'daki Şeyh Zuveyd'i ele geçirdi

Sina’da, IŞİD terör örgütünün Mısır kolunun önceki gün başlattığı ve çoğu asker en az 70 kişinin ölümüne sebep olan koordineli saldırıların boyutu büyüyor.

"RESMEN SAVAŞ HALİNDEYİZ" 

Suriye, Irak ve Libya’da toprak kazanımları elde eden IŞİD, ilk kez Mısır’da bir kasabanın kontrolünü ele geçirdi. Gelişmeler hakkında ilk resmi açıklamayı yapan Başbakan İbrahim Mehleb, Mısır’ın ‘resmen savaş halinde olduğunu’ söyledi.

"SİNA'YI TERÖRDEN TEMİZLEYECEĞİZ"

Ordudan yapılan açıklamada ise, “Silahlı kuvvetler, teröre karşı acımasız bir savaş yürütmektedir. Bu kara terörü kökünden sökmek için gereken tüm istek ve kararlılığa sahibiz. Sina terörden temizlenene kadar durmayacağız” denildi. 

Mısır ordusu, başarılı bir operasyonla militanların püskürtüldüğünü duyursa da bölgeden gelen haberler aksini gösterdi. Yerel gazeteciler ve bölge sakinlerinin aktardıklarına göre, IŞİD militanları Sina’daki Bedevi kasabası Şeyh Zuveyd’i ele geçirdi. Yollara mayın döşeyen militanların Mısır güçlerinin yaklaşmasını engellediği belirtildi. Güvenlik güçleri ile militanlar arasındaki çatışmalar sürerken, IŞİD’in kısa bir süre içerisinde Sina’daki bir diğer kasaba olan El Ariş’i de ele geçirebileceğinden endişe ediliyor. Kasaba sakinleri El Ariş ile Şeyh Zuveyd arasındaki yolun bloke olduğunu, çatışmalar sonucunda çok sayıda sivilin öldüğünü aktarıyor.

"RAHAT BİR ŞEKİLDE MAYIN DÖŞEDİLER"

Bir Jandarma albayının AFP’ye yaptığı açıklamaya göre, militanlar Şeyh Zuveyd’de çatılara çıkarak karakola roket güdümlü el bombaları atmaya başladı. Kent sakini Ayman Mohsen yaşananları “Saatler boyunca militanlar ellerini kollarını sallyarak sokaklarda dolaşıp mayın döşedi. Zuhour’daki ordu kampına roket güdümlü el bombaları ve mermi yağdırdılar” şeklinde anlattı. 

IŞİD'E BİAT ETTİLER

Daily News Egypt’e konuşan Albay Muhammed Soliman, kasabanın düştüğünü reddederken telefonla yaptığı açıklamada, “Kuşatma altındayız, militanlar kentin içine girmiş değil. Kent militanların eline düşseydi sizinle konuşamazdım” ifadesinde bulundu.

Ancak Sina merkezli gazeteci Mustafa Singer ise “Şeyh Zuveyd’in güvenlik güçlerinin kontrolünden çıktığını” belirtti. Singer’e göre, karakol ve üslerde sıkışmış durumda olan güvenlik güçleri merkezden destek talebinde bulundu. Ancak kentin etrafına mayınlar döşendiğini hatırlatan Singer, önceki gece saat 02.00 sularında yapılan son çağrıya rağmen ek birliklerin gelmediğini aktardı. Mısır’da Bedevi yerleşimlerinin bulunduğu çöl bölgesi Sina’da, Müslüman Kardeşler kökenli Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 2013 yılında darbeyle görevden alınmasının ardından, Radikal İslamcı gruplar askeri hedeflere saldırılarını artırmıştı. Ensar Beyt el-Makdis adlı bir grup IŞİD’e bağlılık bildirerek “Sina Devleti” adını almıştı.

MISIR ORDUSU IŞİD'E KARŞI DENEYİMSİZ

Ordu kaynaklarına göre, IŞİD militanları şaşırtıcı derecede sofistike silahlar kullanıyor. Militanların elinde Rus yapımı Kornet tank savar füze, havan, uçak savar silahlar ve diğer güdümlü füzeler bulunuyor. Mısır ordusu ise bölgeye müdahale amacıyla F16’larla saldırılar düzenliyor. Ancak analistlere göre, Mısır ordusu isyancılar ile çatışma konusunda deneyimsiz. Toulouse Üniversitesi’nden Profesör Mathieu Guidere, özel kuvvetlerin önemine dikkat çekerek “Militanların özel kuvvetler tarafından takip edilmesi gerekiyor. F16 göndermek işe yaramaz” yorumunda bulundu.

ÖLÜ SAYISI BELİRSİZ

Mısır ordusu, IŞİD militanlarının Şeyh Züveyd ve Refah’taki askeri kontrol noktalarına eş zamanlı düzenlediği saldırılarda 17 askerin öldüğünü söylese de uluslararası ajanslar bu sayıyı 70 olarak aktarmıştı. Bazı kaynaklarda ise ölü sayısının 200’ü bulduğu aktarıldı. Ordu, önceki günkü çatışmalarda 100 teröristin öldürüldüğünü açıklarken Facebook hesabından militanların cesetlerinin fotoğrafları yayınlandı. Ordu, şafak vakti gerçekleştirilen hava saldırılarında ise 23 militanın daha öldürüldüğünü açıkladı.

MISIR'DAN İSRAİL'E YARDIM TEKLİFİ 

IŞİD terör örgütü bu hafta Gazze’de yönetimde bulunan Hamas’ı tehdit eden bir mesaj yayınlamış ve Gazze’de şeriat ilan edeceklerini duyurmuştu. 

IŞİD militanlarının Mısır’ın Gazze sınırındaki Sina’da etkinlik kazanması, Gazze’ye ilerleyebilecekleri konusunda endişe yarattı. Mısır’ın böyle bir olasılığı engellemek adına İsrail ile ortak hareket etme teklifi sunduğu iddia edildi. 

İsrail gazetesi Haaretz’e konuşan Mısırlı bir kaynağa göre, IŞİD’in Gazze’ye yaklaşması durumunda Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi, İsrail ordusunu buna karşı Mısır topraklarında müdahalede bulunması için “davet edecek”. 

Bu İsrail’in Mısır’ın egemenliğini ihlal etmesi gibi görülmeyecek, zira Gazze’nin İsrail’in sorumluluğunda olduğu vurgulanacak. Kaynak, “İki ordu şimdiden böyle bir olasılık için koordine olmaya başlamış olabilir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)