E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİstanbullu Tahkim işi ucuza bitirecek---

İstanbullu Tahkim işi ucuza bitirecek

İstanbullu Tahkim işi ucuza bitirecek
09 Şubat 2016 - 07:11 borsagundem.com

ISTAC yurt dışı ve yurt içindeki ticari uyuşmazlıklara hızlı ve normal mahkemelerden daha ucuz çözüm getirmeye çalışacak

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) faaliyete başladı. Yurtdışı ve yurt içindeki ticari anlaşmazlıklara bakacak olan ISTAC, Orta Doğu ve Avrupa’nın “Tahkim Merkezi” olması amacıyla kuruldu.
ISTAC, iş dünyasındaki uyuşmazlıkların kısa sürede çözümünü hedefliyor.
ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, “Ticari uyuşmazlıkların çözümünde tarafların temel beklentilerinin başında hızlı çözüm geliyor. Pahalı olmadan, uzman isimler tarafından, doğru ve adil çözümlenmesi  isteniyor. İstanbul Tahkim Merkezi kuralları bütün bu temel beklentilere karşılık verecek şekilde hazırlanmıştır. Uyuşmazlıklar üç ayda çözüme kavuşturulacak” dedi.
İstanbul Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı’nda kurulması belirtilen ve 1 Ocak 2015’te kanunu yürürlüğe giren ISTAC, özel dava hukuk hükümlerine tabi özerk bir kurum olarak çalışacak.
Tahkim için ilk adımın, İstanbul’u finans merkezi haline getirme projesi kapsamında atıldığını belirten Akıncı, Türkiye’nin köprü konumunda olduğu bölgede ISTAC önemli bir tahkim seçeneği olacağını söyledi.

Hızlı ve adil çözüm

Tahkimin taraflar arasındaki uyuşmazlıkların devlet mahkemeleri yerine hakem adı verilen uzmanlar tarafından çözümlenmesi anlamına geldiğini hatırlatan Ziya Akıncı, tarafların devlet mahkemeleri veya tahkim davasından önce aralarındaki uyuşmazlıkları dostane yoldan çözümleyebilmek için ISTAC’dan ara buluculuk hizmeti alabildiğini söyledi. 
Ticari uyuşmazlıkların çözümünde tarafların temel beklentilerinin başında hızlı çözüm geldiğini söyleyen Akıncı, “Pahalı olmadan, uzman tarafından, doğru ve adil çözümlenmesi isteniyor. Merkez bu temel beklentilere karşılık verecek şekilde oluşturuldu” dedi.
 
Bireye açık olacak

ISTAC’ın uluslararası alanda üstleneceği roller kapsamında Türkiye açısından çok önemli bir algı oluşturmaya aday olduğunu belirten Ziya Akıncı şöyle konuştu:
“İş dünyasında herhangi bir uyuşmazlık ortaya çıkınca doğal çözümü mahkemelerdir. Tahkim, bu uyuşmazlıkların mahkeme yerine hakem denilen özel ve uzman kişiler tarafından çözülmesidir. Tahkimin özelliği hakemler bir kez karar verdiklerinde bu karar tıpkı mahkemeler gibi icra edilebilir yani bağlayıcıdır. Tahkime giden vatandaşın kararı kabul etmeyip başka yere gitmesi mümkün değildir. Dünyanın herhangi bir yerinde verilen bir tahkim kararı çok küçük istisnalar dışında her yerde uygulanır. ISTAC kanunla kurulmuştur ve Türkiye’nin tahkim markası olmuştur.”
Akıncı, tahkimde temyizin söz konusu olmadığını belirterek, “Uyuşmazlığın esasından temyize götürülmesi diye bir şey yok. Kanun burada iptal davası şansı sunuyor. Çok ciddi yanlışlar olmadığı sürece hakemin verdiği karar esas alınır. ISTAC’dan aldığınız bir kararı dünyanın her yerinde icra etmek mümkün” dedi.
Akıncı, uyuşmazlıklarda birey, şirket ve kamu kurumu olarak başvurulabildiğini belirterek başvuru ücretlerinin mahkemelere göre 10’da bire varan oranlarda ucuzlayabildiğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • komik..09 Şubat 2016 09:04

    tahkimden uzlaşmadan bahsediyorsunuz. tamam da.. bu ülkede hala ahte fiyatlarla halka açılan batık firmalar yüzünden yüzbinler dolandırıldı. önce kendi ülkenizde dolandırılan yüzbinlerce mağdurun hakkını ödeyin.. son 5 yılda halka açılan 70 firmadan 20 tanesi BATMIŞ.. bunu araştırıp mağdurların hakkını ödeyin.