E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKKTC'de solcu başkan dönemi---

KKTC'de solcu başkan dönemi

KKTC'de solcu başkan dönemi
26 Nisan 2015 - 22:57 borsagundem.com

KKTC'nin yeni cumhurbaşkanı seçilen Akıncı, ODTÜ mimarlık mezunu. 1976'dan bu yana sol partilerde siyaset yapan Akıncı, çözüm ve değişimden yana

KKTC'deki başkanlık seçiminin ikinci turunda Derviş Eroğlu'na fark atarak oyların yüzde 60.4'üyle yeni cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, ODTÜ mezunu mimar ve sol partilerde siyaset yapan bir isim.  o

İlk turu geçtiğimiz pazar yapılan ve 7 adayın yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir adayın yüzde 50’nin üzerinde oy alamaması üzerine seçim bugün en çok oyu alan iki aday olan Derviş Eroğlu ve Mustafa Akıncı arasında tekrarlandı. Mustafa Akıncı KKTC’nin 5 yıl süreyle görev yapacak yeni cumhurbaşkanı oldu.



KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turda Bağımsız aday Mustafa Akıncı, eşi Meral, kızları Zerin, Doğa, Çınla, torunu Talya Akıncı ve yakınları Şehit Ertuğrul İlkokulu'na gelerek oyunu kullandı.  

İlk turda Eroğlu 107 bin 741 geçerli oyun yüzde 28.15'ini alarak seçimi birinci tamamlarken, Akıncı, oyların yüzde 26.94'ünü alarak ikinci olmuştu.
      
ÇÖZÜM VE DEĞİŞİM

Akıncı, ‘değişim ve Kıbrıs sorununda çözüm’ sloganlarını kullanarak seçimleri kazandı. Özellikle gençlerin oylarını alan Akıncı, Kıbrıs sorununun sağ siyasetten farklı olarak, insan hakları temelinde çözülmesini hedefliyor. Akıncı, Türkiye ile anavatan-yavruvatan ilişkisinin değişmesini ve iki kardeş ülke ilişkisine dönmesini savunuyor.

YOĞUN MESAİ BEKLİYOR

Akıncı’yı yoğun bir Kıbrıs müzakereleri mesaisi bekliyor. Yemin töreninin ardından göreve gelir gelmez, Rum lider Nikos Anastasiadis’le 6 aydır askıda bulunan Kıbrıs müzakerelerine başlayacak.

Müzakereler öncesinde ise, cumhurbaşkanlığında heyetler yeniden belirlenecek. Akıncı, geçen hafta desteğini aldığı iktidarın büyük ortağı solcu Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin kadrolarını da müzakere heyetinde kullanacağını açıklamıştı. 

ODTÜ’LÜ MİMAR, SOLCU POLİTİKACI 

68 yaşındaki Mustafa Akıncı, ODTÜ mimarlık mezunu. 1976 yılında 28 yaşındayken Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı’na seçilerek 3 dönem üst üste 14 yıl bu görevde kaldı. Belediye başkanlığı döneminde hazırladığı projeler çok sayıda uluslararası mimarlık ödülü aldı ve Kıbrıs Türk halkının hafızasında başarılı başkan olarak kaldı. Siyasi hayatında, solcu Toplumlu Kurtuluş Partisi’nin (TKP) uzun yıllar başkanlığını yürüttü, başbakan yardımcılığı görevinde de bulundu. 2003 yılındaki Annan planına kurduğu Barış ve Demokrasi Hareketi’yle tam destek verdi. Planın Rumlar tarafından reddedilmesi ve girdiği seçimlerde de beklediği oranda oy alamayınca siyasete ara verdi.

Eroğlu Akıncı'yı kutladı

KKTC Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, ülkenin 4.cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı'yı kutladı.

Derviş Eroğlu, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklamada, bugünkü seçimin katıldığı son siyasi seçim olduğunu söyledi.

Bundan sonraki günlerde siyasetten kopmayacağını dile getiren Eroğlu, görüşlerini ve düşüncelerini söylemeyi sürdüreceğini kaydetti. 

Derviş Eroğlu, KKTC’de demokrasinin kökleşmesi için siyasi hayatına başladığı günden beri yoğun gayret içinde olduğunu belirterek, bugün demokrasinin güzel örneklerinden birinin daha sergilendiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı görevi boyunca müzakereler için yaptıklarına işaret eden Eroğlu, KKTC'nin geldiği noktadan her zaman onur duyacağını kaydetti. Kendisine destek veren tüm vatandaşlara teşekkür eden Eroğlu, "Bu benim son seçimimdi, peşinen ifade etmiştim. Bugünkü seçimle siyasi hayatımın seçilme, seçilmeme safhası sona ermiştir" diye konuştu.

Rum liderden tebrik

Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ve BM'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, KKTC'de cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı'yı kutladı.

Mustafa Akıncı’nın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Rum lider Anastasiadis, Akıncı'yı telefonla arayarak tebrik etti. Görüşmede, Anastasiadis'in Akıncı ile gelecek için birlikte çalışmaya hazır olduğunu ilettiği ve ilk fırsatta bir araya gelmek üzere mutabakata varıldığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin de Akıncı’yı tebrik ederek, Kıbrıs sorununun çözümü için birlikte çalışmaktan mutlu olacağını söylediği belirtildi. Görüşmede, Eide’nin 4-8 Mayıs arasında Ada'yı ziyaret edeceği bildirildi.

Kılıçdaroğlu kutladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Mustafa Akıncı'yı tebrik etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)