E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKömürün başkentinde ithal kömür---

Kömürün başkentinde ithal kömür

Kömürün başkentinde ithal kömür
05 Mayıs 2015 - 04:04 borsagundem.com

Zonguldak'ta özel maden şirketleri maliyet artışı ve sektördeki son gelişmelerin ardından üretimi durdurunca sanayinin ihtiyacı ithalle karşılanıyor

11 Eylül 2014 tarihinde çıkan Torba Yasa ile birlikte Zonguldak kömür havzasında faaliyet gösteren özel maden ocaklarının sahipleri, maliyetlerin arttığını savunarak üretimi durdurma kararı almıştı. Havza bölgesinde 4 bin 200’e yakın çalışanı bulunan maden sektöründe yaşanan son gelişmelerle birlikte, bu rakam 2 bine geriledi. Özel maden işletmelerinin bazıları son çıkan kanunla birlikte maliyetlerin arttığını ve iş verenin zora girdiğini belirterek, üretimi sonlandırma kararı aldı.

İŞÇİ SAYISI 9 BİNE DÜŞTÜ

Devlet eliyle taş kömürünün üretildiği TTK'da, 2014 yılında ortalama işçi sayısı 9 bin 337'ye düştü. Özel maden ocaklarında çalışan işçi sayısı ise son Torba Yasa ile birlikte yarı yarıya azalarak 2 bine geriledi. Öte yandan, kömürler kullanılmak üzere yurt dışından Zonguldak Limanı'na gemilerle getiriliyor.

Bölgenin en önemli kömür üreticilerinden Arı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Günay, son çıkan kanunla birlikte daralma yaşadıklarını ifade ederek, yaşanan gelişmelerle yer altı maden işletmesine devam edebilecek firmaların olamayacağını savundu.

“KOLOMBİYA VE GÜNEY AFRİKA’DAN DAHA UCUZA GELİYOR”

Yeraltı maden işletmeciliğinde maliyetlerin arttığını ve stokların da azaldığını dile getiren Yusuf Günay, “Yurt dışından Rusya, Ukrayna, Güney Afrika, Endonezya, son zamanlarda Kolombiya ülkelerinden Zonguldak teslimi bir ton kömürün fiyatı 64 Dolar. 6 bin kalori, Türkiye standartlarına uygun bir kömür, 10 küllü, kükürdü yok, rutubeti 10. Böyle bir kömürün satış fiyatı bu. Güney Afrika’dan kömür geliyor. Oradan daha uzak Kolombiya’dan kömür geliyor. Örneğin Ereğli Demir Çelik, ihtiyacını Kolombiya’dan, Avusturalya’dan görüyor. Bu fabrikanın çalışması için kömüre ihtiyaç var” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)