E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKoza İpek'de 7 milyar dolar sırrı---

Koza İpek'de 7 milyar dolar sırrı

Koza İpek'de 7 milyar dolar sırrı
02 Eylül 2015 - 07:00 borsagundem.com

Akın İpek'e ait olan Koza Grubu şirketlerine düzenlenen operasyon neticesinde 7 milyar doların peşine düşüldü

Medya, enerji, madencilik ve eğitim sektörlerinde faaliyet gösteren Koza İpek Holding'e yönelik soruşturma başlatıldı. Akın İpek’e ait şirketlerin çeşitli bankalar aracılığıyla Bahreyn, Malta ve Kıbrıs’taki kendi hesaplarına transfer edilen, 7 milyar 40 milyon dolar paraya da dikkat çekilen savcılık yazısında, “Şirketlerin yasal faaliyetleri neticesinde kazanılan para olup olmadığının tespiti, bu paraların hangi amaçlarla yurtdışı hesaplarına gönderildiğinin, bu transferlere ilişkin bilgiler ve tüm bu transferlerin şüpheli işlem olarak MASAK’a bildirip bildirilmediğinin tespiti gerekmektedir” denildi.

Aramalara protesto

Aramalar sırasında polislerin şirket çalışanlarını yemekhanelerde topladığı, yaklaşık 3 saat boyunca dışarıya çıkmasına izin verilmediği iddia edildi. Şirketlerde aramalar sürerken bazı protestolar da yaşandı. İstanbul Yolu üzerindeki Koza İpek Holding’e ait bina önünde toplanan bir grup aramaları protesto ederek, “Özgür medya susmaz”, “Akın İpek seninleyiz”, “Allah var gam yok” dövizleri taşıdıkları görüldü. 

İkinci muhasebe kaydı iddiası

Savcılığın talep yazısında şirketlere ait ikinci bir muhasebe kaydının bulunup bulunmadığının da incelenmesi gerektiğine vurgu yapılarak, “2010-2015 yılları arasındaki onaylı bilanço, gelir gider tablosu ve detay mizanlarına, 2010-2015 yılları arasında kullanılmış ve kullanılmakta olan kapanmış ve / veya aktif durumda olan tüm banka hesap hareketlerinin dijital ve basılı nüshalarına, arama yapılacak yerlerde yönetim kurulu karar defterleri, genel kurul karar defterleri ile birlikte bu defterler dışında tutulan ikinci bir muhasebe kayıtlarının bulunması halinde (örtülü kayıtlar) bu kayıtlara FETÖ ile alakalı tüm suç delileri ile örgütsel dokümanlar incelenmek üzere el konulması talep olunur” denildi. 

4 milyar dolarlık fark himmet mi

Savcılık kaynakları, İpek grubuna ait şirketlerin resmi olarak 3 milyar dolar geliri olduğunu bildirdiğini ancak yurtdışına transfer edilen paranın 7 milyar 40 milyon dolar olduğunu iddia ettiler. Gelir ve transfer edilen para arasındaki yaklaşık 4 milyar dolarlık miktarın nasıl kazanıldığının incelenmeye muhtaç durum olduğunu vurgulayan savcılık kaynakları “Paranın himmet adı altında toplanan paralar olduğu şüphesini duymaktayız” iddiasını gündeme getirdi. 

Grup şirketleri taban oldu

Koza İpek grubu bünyesindeki Koza Altın, Koza Madencilik, İpek Doğal Enerji şirketleri borsada işlem görüyor. Koza İpek Holding’e yönelik operasyon başlatıldığı haberinin ardından halka açık grup şirketi hisseleri dün sabah sert düşüşle taban seviyelerinden açılmasının ardından kayıplarını gün boyu sürdürdü. Koza Altın yüzde 19.26, Koza Madencilik yüzde 17.95 ve İpek Doğal Enerji yüzde 14.61 düşüşle günü kapattı. Borsa İstanbul da Çin ekonomisinin yavaşladığına dair kaygıların etkisiyle gerilerken, Koza’ya ait şirketlere yönelik adli operasyon satışı derinleştirdi. Reuters’e konuşan Yatırım Finansman Strateji Bölümü Müdür Yardımcısı Göksel Tekiner, “Koza’ya yönelik uygulama satışları derinleştirdi. Bankacılık hisselerinde kayıp yüzde 3’e yaklaştı” diye konuştu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mali 03 Eylül 2015 18:03

    Bu parayı nasıl biriktirmişler, şirketlerin bu güne kadar yayınlanan bilançoları ortada kozal dışı hepsi zarar etmiş hep. Kozasında bugüne kadar dağıttığı nakit ortada.Tahtada hisse al sat yaparak mı birikmiş bu 20 milyar? bunada olanak yok! Pekiıkatdıkları altınları şirket kayıtları dışında mı satmışlar hep? Bunada yapamazlar! Ozaman 7 milyar dolar sadece bir efsane!

  • Bergama03 Eylül 2015 17:56

    Bizler kozaa ipeke yatırımcıları olarak yıllardır kar payı alamadık, bunlar 7 milyar doları nerden toplamış ki?

  • musa03 Eylül 2015 09:33

    borsada halka açık bir şirket her 3 ayda bir bağımsız denetimden geçer, mali tabloları spk ve bist tarafından incelenir. böyle bir para olsa şimdiye kadar çokta ortaya çıkardı... kardeşim bahsettiğiniz para. adamın tüm şirketlerini toplasan 7 milyar dolar etmez. biraz mantıklı atın be kardeşim.

  • Quentin 03 Eylül 2015 00:27

    Bu rakam yaklaşık 20 milyar lira ediyor. Kozaa ipeke yıllardır kar dağıtmıyor, kozal dışında diğer iştirakler hep zarar görünüyor bilançolarda, ipeke ve kozaa nın bugüne kadar dağıttığı ortada. Kozal ın yıllarca dağıttığı kar ortada! Kozal dağıttıığı karın çok daha ffazlasını her yıl yedek akçelere ayırıyor buna rağmen kasasındaki nakit bunun yerimde biri bile değil! Ya bahsi gecen rakam gerçekçi değil Yada halka açık şirketlerde halk fena ütülmüş, Yada başka birşeyler olmuş!

  • Golden way03 Eylül 2015 00:13

    7 milyar dile kolay! Nerden bulunmuş bu paralar! Borsa şirketlerin yıllık bilançoları ortada! Umarız çıkardıkları altınların bir kısmı şirketlerin kaydına alınmadan ticareti yapılmamıştır. Yada tamamen uydurma rakamlar!

  • ali 02 Eylül 2015 17:19

    Biraz tarafsız olun adamın açıklamalarını da yazında insanlar kim haklı kim haksız kara versin ama tabii biat etmiş insanlar tek gözle bakar. Açın GÖZÜNÜZÜÜÜÜÜÜÜÜ ZALİMLER İÇİN YAŞASIN CEHENNEm !!!!!!!!!!!!!!

  • Metin02 Eylül 2015 17:07

    7 milyar Doların Yurtdışına kaçırılması,Hükümet'i zor durumda bırakmak için dolar manipülasyonu Amacıyla yapılmış olabilir.Dolar yükselsin piyasa bozulsun.Bunu yapan gezici bankaların da araştırılması gerekir.

  • Vato imtiyaz 02 Eylül 2015 15:43

    Cumhurun ayağına yatsaydi 17 milyon kazanir di ama 17 25 aralığı medyada servis yapılınca cumhur gözlerde bir anda şekil değiştirdi insanlar imanlarini sorgular oldu kimi allah rızası için çalıyor dedi kimide bunlar sahte müslüman sadece para ve güce tapıyor dendi ama akp oy vermiyecem

  • bence kaçırılan para var02 Eylül 2015 13:43

    akın ipek holdıng e yapılan baskın bence bilinçli siyasi ekonomi strateji dir...borsa baz alındığında açığa satım işlemlerinin kapanıyor olması akabınde döviz baz alındığında dövizin tl karşılığı hisse alınabilirliği ve arada ki kar marjının ülke ekonomisine yada kaçırılma olasılığı baz alındığında bence teori

  • yazıklar olsun medya sektörüne02 Eylül 2015 13:41

    bu ülkede medya sektörü ya siyasete hizmet ediyor.ya faşizm ve anarşizm e yada yurtdışı kaynaklı istikrar bozuçu yapılşamalara.ülkenin vatandaşı ise tenis topu gibi bır otarafa bır budarafa sürükleniyor ve sömürülüyor.

  • ali02 Eylül 2015 13:35

    bir şey çıkmazsa borsada satanların zararı ve vebali ne olacak davul zurna ile basına haber verilerek operasyon yapılıyor.ALLAH sizi bildiği gibi yapsın

  • Pargali yalçın02 Eylül 2015 13:28

    Akın bey o parayi bence sarayında sakliyordur iktidar bulursa yaşadı seçimde dağıtır veya birileri kese ve bornozun içinde saklar polisler evde arama yaparken acaba yatak odasında para makinesi bulmuşlar midir banyoda çamaşır makinesinin içinde koymuş olabilir ama bulan yaşadı hadi iyisiniz

  • kara para varsa02 Eylül 2015 13:14

    gelişmekte olan ülke ekonomisinin sermaye piyasası yapıçı kurumu banka yada bankalar değilde araçı kurum olursa burda çok iyi düşünülmesi gereken konu para kimin ve kimlerin akabınde yurtdışına para kaçırmanın en kolay yolu banka değil aracı kurumlardır

  • çok daha dikkat li olunmalı02 Eylül 2015 13:02

    önemli olan akın holdıng e yapılan baskın değil.önemli olan akın beyin neden londra kaçmış olasılığı.borsanın londra ya entekre edilmesi ve tc den kaçanların genelde londra ya kaçması dikkat çekiçi değilmi....

  • Byk02 Eylül 2015 13:01

    Anlaşılan Cemaatle AKP para kavgasına düşmüşler.

  • murat02 Eylül 2015 12:38

    farzetki 7 milyar dolar göndermiş sana neee sanamı soracaktı adamın parasının bekçismisin,çalmamış çırpmamış kazandığı parayı fizanada yollar ingiltereyede yollar,şimdiye kadar ak partiye oy vermiş biri olarak diyorum artık benden tek oy çıkmaz.

  • çoğunlukla halktan vergi alan hırsızlar02 Eylül 2015 12:12

    kaç işadamı, kaç tüccar vergisini tam veriyor ki ? zaten milletvekillerinin kendileri yada akrabaları ya işadamı yada sonradan ihale alan adamlar oluyor. adalet varsa hepsi incelensin. kim nasıl zengin olmuş öğrenelim. yok öyle muhalif diye hep karşılara saldırmak.

  • yiğit02 Eylül 2015 12:06

    hesaplarda dengesizlik varsa yolsuzluk kaçırma vergi kaybı varsa hangi şirket olursa olsun yandaş şirketler dahil siyasi amaç olmadan ABD ki gibi incelenip kaçak göçek varsa cezası kesilmeli

  • alpertunga02 Eylül 2015 11:50

    her yıl 60-70 tr zarar eden medya grubu neden beslenir?kamuoyu oluşturmak ve diğer işlerine destek amaçlı değil de nedir?Sen her türlü iş yapacaksın sonra özgür medya susturuluyor diye bağıracaksın eğer gerçekten özgür medya isen bütün diğer işlerinden çekileceksin sadece gazetecilikle uğraşacaksın .o zaman görelim 60-70 tr yıllık zararı nasıl süspanse edeceksin.Peki bu medya diğer işlerle destekleniyorsa bunlardan para aktarımını sıfırlamak devletin görevi değil midir?

  • Erciyes02 Eylül 2015 10:51

    Üretilen altınların şirket kayıtları dışında olup olmadığımı inceleniyor? Böyle bir şey yoktur umarım, yoksa yatırımcılara fena pandik atılmış olur!

  • Vural02 Eylül 2015 10:48

    Borsada büyük vurgun yapıldı, 17 Aralık operasyonu öncesi ipeke kozaa hisseleri büyük beklenti Oluşturulan bildirimlerden sonra 6.50 lerden boşaltıldı şimdi 2 lerden toplanıyor. Ne güzel borsamız var

  • İlker02 Eylül 2015 10:37

    Borsayı 1990'lardan beri takip eden biri bilir ki ipek grubu kağıtlarında devamlı manipülasyon olur. Sözde cemaatçi ama para konularında Wall Street kumarbazlarına taş çıkartır. Ayrıca 7 milyar USd'nin de kaynağını görelim bakalım.

  • feza00902 Eylül 2015 08:06

    biat etmeyenin bedel ödediği yeni türkiye

  • fenasi02 Eylül 2015 08:06

    bravo borsagündem; fener yağdanlığından sonra akp yağdanlığı.. Hadi başlıkta zaten tavrını belli etmişsin, savcı ayağıyla yorumlamışsın da, peki be editör denen gasteci (!) İpek Holding YKB Akın İpek'in görüşlerin, niye aktarmazsın? İpek'in kavgası umurumda değil, mesele adam gibi gazetecillk yapmak, gastecilik değil!!!!