E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemLüks markalara zam yolda---

Lüks markalara zam yolda

Lüks markalara zam yolda
26 Ocak 2015 - 08:03 borsagundem.com

Rolex, Omega, Swatch ve Hublot’nun da aralarında olduğu ünlü saat markalarına kur zammı yolda

İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) 2011’den bu yana uyguladığı kur tavanını kaldırması, İsviçre Frangı’nın dolar ve euro karşısında hızla değer kazanmasına yol açtı. Franktaki değer artışı en başta İsviçreli saat markalarını etkiledi. Bunun Türkiye’ye yansıması ithal saat fiyatlarına zam demek... 

YÜZDE 20'YE KADAR ARTABİLİR

İsvçre Frangı'ndaki değer artışı sürerse önümüzdeki aylardan itibaren özellikle İsviçre markalarına yüzde 10 ila 20 arasında zam yapılması gündeme gelebilir. Markaların Türkiye distribütörlerine göreyse Türkler fiyat yükselişine karşın lüksten taviz vermeyecek. 

FİYAT ARTIŞI KAÇINILMAZ OLDU

Pek çok İsviçre saat markasının Türkiye temsilciliğini üstlenen Ersa Saat’in Genel Müdürü Orhan Korkusuz, orta ölçekteki şirketlerin fiyat artışının bir kısmını sübvanse ederek beklenenden daha az zaman yapabileceğini belirtiyor. Ancak ulaşılabilir fiyat stratejisiyle hareket edenlerin rekabette zorlanacağına da vurgu yapıyor. 

TÜKETİCİLER İÇİN FIRSAT 

Mey Saat'in Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yaman da 10 gün içerisinde kurda gerileme olmazsa saat fiyatlarının yüzde 15 civarında artırılacağını söyledi. Sevgililer Günü öncesinde bu durumun tüketici için fırsat olabileceğine dikkat çeken Yaman, “Fiyatlarda şimdilik değişim yapılmadı. Saat almak isteyen perakende müşterisi kârda” diye konuştu. 

Frank’la ithalatı etkiler 

Forum Saat Yönetici Ortağı Hikmet Bulduk ise Frank’taki değerlenmenin özellikle ithalatçı saat şirketlerini etkileyeceğini belirtti. Frank’ta bir düşüş olmaması halinde 5 bin TL ve üzerindeki saatlerde en az yüzde 10’luk fiyat artışı olacağına dikkat çeken Bulduk, “Türkiye'de satılan saatlerin neredeyse tamamı yurtdışında üretiliyor. Bu yüzden yüzde 10’un üzerinde zam öngörülüyor” dedi.

Frank neden arttı?

İsviçre Merkez Bankası (SNB), frangın euroya olan 'sabitleme' çıpasını kaldırma kararı aldı. Bu karar sonrası euro başta dolar olmak üzere diğer yabancı para birimleri karşısında sert düştü. Karar sonrası İsviçre vatandaşları bir gecede zengin oldu.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cem26 Ocak 2015 08:57

    Dusuk gelirli yine alamicak her zaman ki gibi, nasil olsa evde duvar saati var, isyerlerinde var, cep telefonunda var, cogu almaya bile gerek duymuyor. Bu sartlarda iyi bir saat bile lukse girmeye basladi artik, artirsinlar ne olacak ki, satislari duser cok olsa

  • iyi iyi26 Ocak 2015 08:34

    bazıları bu habere çok üzülecek