E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMASAK: Altın üretiminde çelişki var---

MASAK: Altın üretiminde çelişki var

MASAK: Altın üretiminde çelişki var
04 Eylül 2015 - 05:32 borsagundem.com

Koza İpek Grubuna yönelik soruşturma nedeniyle hazırlanan MASAK raporunda grubuh altın üretimi mercek altına alındı

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunda, grubun altın üretimindeki rakamların çelişkili olduğu, üretilen altının gramının dünya standartlarından yüksek olduğu savunuldu. Mesut Hasan Benli'nin Hürriyet'teki haberine göre Türkiye’deki altın madeni yataklarının verimli olmadığı ifade edilen raporda, “Koza Altın İşletmeleri A.Ş’nin bir ton cevherden elde ettiği altın miktarı olan 4.93 gram ile 6 gramın gerçeği yansımadığı anlaşılmaktadır” iddiasına yer verildi. Şüphelilerin Emniyetteki ifade metinlerinde ayrıntılı bir şekilde yer verilen MASAK raporunda, Türkiye’nin altın üretiminde dünya 22. sırada olduğuna dikkat çekilerek, özetle şu değerlendirmeler yapıldı:

BU KADAR VERİMLİ DEĞİL

“Dünyanın en önemli ve en güçlü maden ocaklarında bile cevher verimliliği bazı istisnalar olmakla birlikte ton başına 1.30 gram ile 1.68 gram arasında değiştiği, Güney Afrika’da derin kazı yapılan Rand arazisinde dahi bu rakamın ton başına 2.5 gram civarında olduğu göz önüne alındığında, Koza Altın İşletmeleri A.Ş olarak 2006-2014 yılları arasında madencilik faaliyetlerinde elde ettiği 72 ton 595 kilo altının parasal karşılığı olan 3 milyar 154 milyon dolar ile Türkiye Cumhuriyet Devletinde bu kadar yüksek verimliliğine sahip altın maden yatağı bulunmamaktadır.  Dünyanın en büyük maden üreticilerinin 2-2.5 gram/ton cevher verimliliğine sahip madenleri bulabilmek için milyarlarca dolar para harcamalarından ve bu kadar yüksek verimli maden ocaklarını, yabancı maden şirketlerinin bu güne kadar neden görmediği ve keşfedemediği son derece şüpheli bir durum arz ettiğinden, Koza Altın İşletmeleri A.Ş’nin bir ton cevherden elde ettiği altın miktarı olan 4.93 gram ile 6 gramın gerçeği yansımadığı anlaşılmaktadır.

50 MİLYON TON REZERV

Her şeyden önce Koza Altın İşletmeleri A.Ş’nin 72 bin 595 kilo altın üretebilmesi için işlenmesi gereken cevher miktarından yaklaşık 50 milyon ton civarında olmalıdır. 50 milyon ton ağırlığındaki cevherin yeraltında çıkartılması taşınması konkasörlerde kurulması, siyanür ve asit banyolarında çözdürülmesi, elektroliz işlemine tabi tutulması, saflaştırılması, eritilmesi külçe haline dönüştürülmesi çok büyük bir organizasyon çalışması gerekmektedir. Koza Altın İşletmeleri A.Ş’nin  bu kadar altın üretebilmesi için tüketmesi gereken akaryakıt, siyanür, asit, su ve elektrik miktarının uluslararası standartlar dahilinde olması gerekmektedir. 72 bin 595 kilo altın üretebilmesi için en iyi şartlarda 11 bin ton siyanüre ve 83 bin 331 kwh enerjiye ihtiyaç bulunmaktadır.”

Maliyet rakamı dünyadan düşük

MASAK raporunda, ayrıca şu görüşlere yer verildi: “2015 yılı faaliyet raporu verilerine göre şirketin ons başına maliyet rakamına 476 dolar olduğu, Dünya Altın Konseyi verilerine göre, şu an için tüm dünyada altın üretim maliyetleri ons başına 1000-1200 dolar arasında değiştiği görülmektedir. Koza Altın İşletmeleri A.Ş’nin 2015 yılı faaliyet raporunda maliyet rakamları satış fiyatının yaklaşık yüzde 45’ine denk gelmektedir. 72 bin 595 kilo altın satışından 3 milyar 154 milyon 886 bin dolar satış hasılatı elde edilen şirketin yüzde 45 maliyet rakamını düştükten sonra elde edeceği rakam yaklaşık 1 milyar 735 milyon dolar olacaktır.  2006-2014 yılları arasında ürettiği 72 bin 595 kilo altından net olarak 1 milyar 735 milyon dolarak gelir elde eden İpek gurubunun yurt dışındaki kendi hesaplarına para gönderdiği 7 milyar 40 milyon USD arasında yaklaşık 5.5 milyar USD tutarındaki paranın kaynağının bilinmediğinden ve yukarıda belirtilen tüm sebeplerden dolayı İpek gurubunun    aslında olmayan altını    çıkarttığı hayali bir altın üretimi yaptığı anlaşılmaktadır.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fazla vergi vermek suç mu?06 Kasım 2015 19:14

    ne yani şirket üretmediği altını satılmış gibi gösterip devlete fazla vergi mi vermiş? bu nasıl bir kaçakçılıkmış böyle? insanların zekasıyla dalga mı geçiliyor acaba?