E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNATO'dan Rusya'ya sert uyarı---

NATO'dan Rusya'ya sert uyarı

NATO'dan Rusya'ya sert uyarı
05 Ekim 2015 - 19:14 borsagundem.com

Rusya'ya ait bir savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesine NATO'dan da sert tepki geldi

Rusya'ya ait bir savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesine NATO'dan da sert tepki geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk hava sahasının Rus savaş uçağı tarafından ihlal edilmesinin “kabul edilemez öldüğünü söyledi ve konunun müttefik ülkeler arasında görüşülmesi için Kuzey Atlantik Konseyi'ni toplantıya çağırdığını belirtti.

Brüksel'de Dışişleri Bakanı Feridun Sınırlıoğlu ile görüştükten sonra kısa bir açıklama yapan Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'nin güvenliğini sağlama konusundaki kararlı tutumunun sürdüğüne belirterek, “Rusya'nın eylemleri bölgenin güvenliğine ve istikrarına katkı sağlamıyor diye konuştu.

Rusya'ya NATO'nun hava sahasına tam saygı göstermesi ve müttefik ülkeler ile gerilimi tırmandırıcı eylemlerden kaçınması çağrısı yapan Stoltenberg, Rusya'ya İŞİD'le mücadeledeki çabalarını uluslararası koalisyonunkilerle uyumlu hale getirmesi için gerekli adımları atmasını ısrarla tavsiye ediyorum dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN YAPILAN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı 3 Ekim'de Rusya'ya ait savaş uçağının Türkiye'nin hava sahasına girerek hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı. Ankara Rus Büyükelçisi Bakanlığa çağırılarak sert tepki gösterdi. Rusya ihlalin navigasyon hatası olduğunu bildirdi.

"Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağı 3 Ekim saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde hava sahamızı ihlal etmiştir. Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız tarafından önlemede bulunulması üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiştir.

Söz konusu ihlal, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi, Bakanlığımız Müsteşar Vekili tarafından Bakanlığa çağrılarak kuvvetle protesto edilmiş, bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması önemle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya Federasyonu’nun sorumlu olacağı bildirilmiştir.

Ayrıca, Sayın Bakanımız Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u 3 Ekim günü arayarak konuyla ilgili benzer görüşleri tekrarlamış ve tepkimizi dile getirmiştir. Sayın Bakanımız, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya Dışişleri Bakanlarıyla da durumu değerlendiren telefon görüşmeleri yapmıştır. Sayın Bakanımız NATO Genel Sekreteri ve Almanya Dışişleri Bakanıyla da konuyu ele alacaktır."

İLK RESMİ TEPKİ PETROV'DAN
Rusya'dan ilk resmi tepki Putin'in sözcüsü Peskov'dan geldi. Peskov, "Türkiye Dışişlerine çağrılan büyükelçimize verilen notayı inceleyeceğiz. Suriye'deki operasyonların Türkiye ile ilişkilerimizi kötü etkilemeyeceğini düşünüyoruz."

RUSYA: NAVİGASYON HATASI
Hurriyet Daily News'in haberine göre, Rusya Türkiye'ye, ihlalin "navigasyon hatası"ndan kaynaklandığını bildirdi.

Habere göre, Türk askeri kaynaklar, SU-30 tipi uçağın iki dakika boyunca yüzlerce metre Türk hava sahasını ihlal ettiğini ancak yapılan uyarının ardından Suriye'ye döndüğünü söyledi.

Askeri kaynaklar, Türk hava kuvvetlerinin, ihlal yapan uçağın, Suriye envanterinde de bulunan SU-29 ya da SU-24 olup olmadığını belirlemeye çalıştığını, daha sonra ise sadece Rusya tarafından kullanılan SU-30 tipi bir uçak olduğunu tespit ettiğini belirtti.

Ankara'daki Rus Büyükelçiliği yetkilileri de Hurriyet Daily News'a yaptıkları açıklamada, Moskova'daki Türk askeri ataşesinin hatayla ilgili bilgilendirildiğini belirtti.

RUS UÇAĞININ HAVA SAHASI İHLALİ
Türkiye Cumhuriyeti hava sahası Türk Silahlı Kuvvetleri'nin denetimindedir. Kim olursa olsun angajman kurallarımız bellidir. Etrafımızda krizler yaşanıyor. Bu ortamda Türkiye'nin tedbir halinde olması lazım. Tavrımız çok açık. Kim sınırlarımızı ihlal ederse önce uyarırız, dostça uyarırız. Hangi ülke olursa olsun.

Rusya'ya gerekli diplomatik girişimlerde bulunduk. Türk sınırlarına bir daha müdahalelerde bulunulmaması gerektiği söylendi.

Bu sabah bize Rusya tarafından intikal eden bilgilerde bunun sehven olan bir şey olduğunu, Türkiye'nin sınırlarına saygılı olduklarını ve tekerrür etmeyeceğini ifade ettiler.

Türkiye’nin anjagman kuralları geçerlidir. TSK talimatlandırılmıştır.Uçan kuş bile olsa Türkiye sınırlarını ihlal ederse gereken yapılacaktır.

Suriye’de Türkiye’nin sınırı ihlali dışında Rus uçaklarının Suriye içinde masum halkın toplandığı yerleri bombaladığı iddialar var. Suriye Rusya’nın değil ama Türkiye’nin komşusu. Türkiye’nin sınırları ihlalini dost düşman kimseye tavsiye etmeyiz. Türkiye ile ilişkileri olan Rusya dikkat eder, bize bildikleri budur. Samsun mitinginden sonra Güvenlik Toplantısı yapacağız.

"UMARIM YANLIŞ TUTUMLARINDAN VAZGEÇERLER"
Suriye krizi dün başlamış değil. 4 yıldır biz BM Güvenlik Konseyi üyesini harekete geçirmeye çalıştık. Türkiye her şeyi denedi. 4 yıl sonra herkesin muhasebede bulunması lazım.

IŞİD’e karşı müdahale ise hep berber verelim. Ama halka karşı rejimin yanında durmak ihlal yapılan yerler sınır bölgeleri IŞİD, DEAŞ yok ılımlı muhalefet var. DEAŞ’ın bulunduğu bölgede operasyonlar yapılmıyor. Bu konuda Rusya ile kanallarımız açık. Gerekenleri konuşuyoruz. Umarım yanlış tutumlardan vazgeçerler.

ABD SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
ABD Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada ABD'nin Rusya'nın Türk hava sahasını ihlali konusunda istişarelerde bulunulduğunu açıkladı. Reuters'a konuşan ABD Savunma yetkilisi: Rusya'yı sorumlu davranmaya çağırıyoruz

NATO ACİL TOPLANTI DÜZENLEYECEK
NATO Genel Sekreteri ise yaptığı açıklamada Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğunu bildirdi. NATO Türkiye'nin talebiyle öğleden sonra acil toplantı düzenleyecek.

İNGİLTERE'DEN TEPKİ
Rus uçağının Türk hava sahasını ihlaline İngiltere de tepki gösterdi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, "Rusya’nın Türk hava sahasını ihlali pervasız ve endişe vericidir. Birleşik Krallık ve diğer NATO müttefikleri, Türkiye ile omuz omuzadır" diye tweet attı.

F16'LAR 5 DAKİKA BOYUNCA TACİZ EDİLDİ
Türk Silahlı Kuvvetleri'nden F16'ların taciz edildiğine dair bir açıklama geldi.

TSK yaptığı açıklamada iki adet F16 uçağının milliyeti tespit edilemeyen MIG 29 uçağı tarafından toplam 5 dakika 40 saniye süreyle taciz edildiğini bildirdi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aziz05 Ekim 2015 22:04

    bunun altında büyük bir oyun var umarım buna gelmeyiz

  • muhalif05 Ekim 2015 19:50

    umarım rusya iran çin ve suriye abd ve ab nin Türkiye işgal planını engeller yada uzatır bizim aptallar kendi ayağına kurşun sıkıyor abd müteffik değil düşmandır