E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNobel Kimya Ödülü bir Türk'e---

Nobel Kimya Ödülü bir Türk'e

Nobel Kimya Ödülü bir Türk'e
07 Ekim 2015 - 13:26 borsagundem.com

Profesör Doktor Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi oldu

Nobel Kimya Ödülü'nü 3 bilim insanı kazandı. Bu isimlerin arasında Prof. Dr. Aziz Sancar da yer aldı.

Nobel Kimya Ödülü'nü kazan diğer isimler İsveçli Tomas Lindahl ve ABD'li Paul L. Modrich oldu. Sancar, Orhan Pamuk'tan sonra Nobel alan ikinci Türk oldu.

Sancar, 'Lindahl' ve 'Modrich' adı verilen hücrelerin hasar gören DNA'larının nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde kazandı. 

AZİZ SANCAR KİMDİR?

ABD'deki Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşuna imza atarak dünyaca çapında üne kavuşmuştu.

1946 yılında Mardin'de dünyaya gelen, Sancar, 'DNA tamiri' ve 'hücre döngüsü kontrol noktası' gibi konularda yaptığı çalışmalarla da adını duyurmuştu. 

İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk'ten biri olmuştu.

AZİZ SANCAR ÖDÜLÜNÜ NE ZAMAN ALACAK?

Nobel Ödülleri, Alfred Nobel'in ölüm tarihi olan 10 Aralık'ta törenle sahiplerine sunulacak. 

Nobel Kimya Ödülü geçen yıl yüksek çözünürlüklü görüntülemeye imkân veren mikroskop teknolojisini geliştiren Stefan Hell, Eric Betzig ve William Moerner isimli araştırmacılara verilmişti.

Yarın edebiyat ödülünün sahibi açıklanacak. Merakla beklenen Barış Ödülü ise cuma günü belli olacak. Pazartesi günü ise ekonomi ödülü duyurulacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gercek ataturkcu08 Ekim 2015 00:38

    helal olsun,cumhuriyetin basarısıdır,keske Turkiyede tutabilseydik...yine de cok iyi bir vatansever

  • abbas07 Ekim 2015 14:22

    çok sevindim.

  • bende sandım ki07 Ekim 2015 14:09

    bende sandım ki Türkiyedeki bir bilim insanımız Nobel ödülü aldı çok sevinecektim ki bir de baktım akerikada kalifoniya üniversitesinde bir Türk bilim insanıymış.Amerikadaki bir Türk bilim insanının Nobel ödülü alması beni pek sevindirmiyor.önemli olan Türkiyedeki bir bilim insanımızın Nobel ödülü alması tabii ki orhan pamuk gibi siyaseten ödül alandan bahsetmiyorum.emek vererek bir buluş icat yaparak almalı o zaman seviniriz

  • hadi hayirlisi07 Ekim 2015 13:43

    odulu alinca kendi vatanina saldiranlardan olmaz insallah.