E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemO tutanaklar açılamadı---

O tutanaklar açılamadı

O tutanaklar açılamadı
11 Şubat 2016 - 03:27 borsagundem.com

1 Mart tezkeresinin Meclis'in kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasına ilişkin CHP'nin talebi reddedildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla gündeme gelen 1 Mart 2003 tarihli Irak tezkeresinin Meclis’in kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasına ilişkin CHP’nin talebi AK Parti oylarıyla reddedildi.

CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, aradan 13 yıl geçtiğini ve tutanakların açıklanmasıyla kimlerin o dönem neler söylediğinin öğrenilebileceğini söyledi. Bugün Irak’ın fiili olarak 3 parça olduğunu belirten Koç, “Bunu görüp kabul etmek gerekir. Bugün baktığımız zaman karşımıza çok parçalı Suriye çıkıyor. Esas aktörlerin devreye girmesi ile Türkiye’yi tehdit eden çok ciddi tablo karşımıza çıkmaya başladı. Biz Suriye konusunda ufku değil iki adım önümüzü göremedik. Bütün tutanaklar açıklansın, 1 Mart 2003’ü görelim. Bunun gizli kalmasında hiçbir gerekçesi yoktur” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da tutanakların açıklanmasını doğru bulduklarını belirterek, iflas etmiş bir Irak politikası ile karşı karşıya kalındığını söyledi ve “Bizler Türkiye’nin milli bir dış politikasını desteklemek, takip etmek istiyoruz ama bunun olmadığı gayet açık ve nettir” dedi. HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman da tezkerenin reddedilmesinin iki nedeninin olduğunu belirterek, birincisinin ABD’nin İskenderun’dan Hakkari’ye kadar sınır hattına asker yerleştirmesinin Türkiye’nin bağımsızlığını zorlayacağı, ikincisinin ise ABD’nin Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına yardım edeceği kaygısı olduğunu savundu.

Adıyaman, Türkiye’nin Suriye’de Kürtlerle ittifak yapamaması durumunda denklem dışı kalacağını ileri sürdü. AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can da kapalı oturum tutanaklarının hukuki olarak açıklanabilmesi için anayasanın ve içtüzüğün ilgili maddelerini sıralayarak, “CHP’nin grup önerisindeki talebi hukuken karşılanabilir taleptir. Tabii ki aynı zamanda bu hukuki gerekçelerle haiz toplantı kararlarının açıklanmasıyla ilgili siyasi karar da verilmesi lazımdır” diye konuştu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)