E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRekabet Kurulu akaryakıtı araştıracak---

Rekabet Kurulu akaryakıtı araştıracak

Rekabet Kurulu akaryakıtı araştıracak
29 Ağustos 2015 - 06:50 borsagundem.com

Akaryakıt fiyatlarındaki sürekli dalgalanmayı Rekabet Kurulu ele alacak

Rekabet Kurulu, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen pompaya ancak “kuruş kuruş” yansıyan akaryakıt indirimlerini mercek altına aldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) dağıtım şirketlerinin kar marjını anlık olarak takip ederken, Rekabet Kurulu ise ortak fiyat belirleme konusuna el attı. Kurul, tüketiciden gelen şikayetler doğrultusunda, akaryakıt dağıtım firmalarının benzin ve motorini serbest piyasa olmasına rağmen kuruşu kuruşuna aynı fiyattan satmaları üzerinde duruyor. Kurul akaryakıt sektöründeki gelişmelerin takibi ve teknik düzeyde olmak üzere EPDK ile bir protokol imzaladı. İki kurum arasındaki çalışmalar şimdilik teknik düzeyde yürütülüyor. gümrük ve ticaret bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, akaryakıt firmalarının Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun ihlal edildiğinin tespit edilmesi halinde cezai yaptırım uygulanacak.

Dağıtım şirketleri ve bayilerin ortak fiyat belirlediğine yönelik Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gelen şikayetler sonrasında kurul, 2012 yılında da ön araştırma açılmasına karar vermişti. Bu kapsamda “Ortak fiyat belirlenmesi, istasyonlar arasındaki bir iki kuruş farklık dönemsel anlaşmalar ve dünya genelinde petrol fiyatlarındaki düşüşün pompaya yansımaması” konuları detaylı olarak incelendi. Aynı ilçedeki ve aynı yol güzergahındaki bayiler ile Türkiye genelindeki dağıtım şirketlerinin ortak fiyat belirleyip belirlemedikleri, fiyat artırımı öncelikli olarak incelenecek unsurlar arasında yer almıştı. Enerji ve akaryakıt piyasasında düzenleyici kuruluşun EPDK olduğuna dikkat çeken yetkililer, “Bu piyasalarda biz de kendi görev ve sorumluluk alanımıza giren konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her sektör için olduğu gibi enerji sektöründe de rekabeti kısıtlayıcı ve rekabet hukukuna aykırı eylemlerin azalmasına yönelik olarak rekabet kültürünün yerleştirilmesi, hedeflerimiz arasında bulunuyor” dedi. 

Türkiye genelinde rafineriden başlayıp pompaya kadar geçen süreçte tüm süreçler EPDK tarafından takip ediliyor. Yerinde incelemelerde bilgisayarlar başta olmak üzere tüm bilgi, belge ve dokümanlar kontrolden geçiriliyor. Akaryakıt dağıtımının önemli bir sektör olduğunu belirten EPDK yetkilileri ise “Tüketicilerin bu konuda bazı şikayetleri var. Çeşitli sektörlerden de şikayetler geliyor. Bu kapsamda kontrollerimiz devam ediyor” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)