E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRus gazında ‘indirim’ belli, imza beklemede---

Rus gazında ‘indirim’ belli, imza beklemede

Rus gazında ‘indirim’ belli, imza beklemede
01 Ağustos 2015 - 09:20 borsagundem.com

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı doğalgazdaki indirimin oranı belli olurken, konuya ilişkin imza ise beklemede

Rus yetkililerin açıklamasına göre indirim oranı yüzde 10.25 oldu. Hem aylar önce Putin tarafından verilen gazda indirim sözü, hem de “Türk Akımı” doğalgaz boru hattına ilişkin son imzaların, yine bir Putin-Erdoğan zirvesine kalabileceği belirtiliyor.
Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Gazprom’un doğalgaz fiyatında Türkiye’ye yüzde 10.25 yapmayı kabul ettiğini bildirdi. Novak, Rusya’nın indirim yapmayı kabul etmesine karşılık doğalgaz şirketi Gazprom ile BOTAŞarasındaki indirim anlaşmasının henüz imzalanmadığını da kaydederken, Novak, Türkiye ile Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi hakkındaki görüşmelerin ise sürdüğünü vurguladı.

Sonbahara buluşma
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sonbaharda bir araya gelerek Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesini görüşecek.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, görüşmenin yeri ve zamanının henüz netleşmediğini belirterek, “Rusya ve Türkiye arasındaki Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi (ÜDİK) sonbaharda toplanacak. Putin ve Erdoğan bu çerçevede görüşme yapacak.
Liderler görüşmelerinde Türk Akımı’nı da konuşacak” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in kasım ayında Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da bir araya gelip, Türk Akımı konusunda son imzayı atmaları da olası görülüyor. İmzaların Türkiye’de atılması da olasılıklar dahilinde.

Sonraya kalabilir
Edinilen bilgiye göre, Rusya, gaz indiriminde imzaların atılması için Türkiye’nin de Türk Akımı boru hattında bir girişimde bulunmasını istiyor. Türkiye’nin üzerinde durduğu formül ise öncelikle Türkiye’nin kendi gaz tedariğini ilgilendiren hattın inşası ve aşamalı inşaat. Ancak, bu gibi alternatiflerde oluşabilecek maliyet, halihazırda bekleyen proje dolayısıyla para kaybeden Rusya’yı yeni hesaplara yönlendiriyor.
Siyasi olarak da, ABD-AB bloğunun temkinli yaklaştığı proje için “siyasi otorite” beklendiği kaydediliyor.
Uzmanlara göre, Türkiye’nin Türk Akımı’na aşamalı da olsa imza atması için, koalisyonun kurulması veya erken seçimin ardından hükümet oluşturulması beklenebilir.
Henüz resmen masaya oturulmasa da Rus ve Türk yetkililer arasında bazı ön görüşmelerin sürdüğü kaydediliyor. Bununla birlikte iddia edildiği gibi Türk Akımı görüşmelerinde, resmi bir askıya alma ya da dondurma kararı olmadığı belirtiliyor. Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)