E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSeçimin 'kazananı' onlar---

Seçimin 'kazananı' onlar

Seçimin 'kazananı' onlar
18 Nisan 2015 - 07:24 borsagundem.com

Promosyon üreticileri mutlu. ‘Seçim’ pazarının bu yılki beklentisi 120 milyon TL. En çok harcamayı ise seçim sırası kritik olan adaylar yapacak

Partilerde seçimlere katılacak adayların belirlenmesiyle birlikte seçim çalışmaları yeni bir boyut kazandı. Duygu Erdoğan'ın Milliyet'teki haberine göre tanıtım turları, propaganda çalışmaları partilerin ve adayların vazgeçilmezi. Binlerce afiş, sokakları süsleyen on binlerce parti bayrağı, giydirilen araçlar derken adayların cebinden bu seçimde de yüklü miktarda para çıkacak.

‘Sosyal medya’ akını

Her seçim dönemi olduğu gibi bu seçimin de ekonomi cephesindeki kazananları baskı atölyeleri, seçim bayrakçıları, araba kiralama firmaları başta olmak üzere ‘seçim sektörü’ olacak.
Parti ve adaylar her yıl biraz daha fazla para harcayıp, ilerleyen teknolojiye de ayak uydurmak zorunda kalıyor. Örneğin bir önceki genel seçimlerde olduğu gibi sadece afiş, broşür, şarkılı türkülü sokak turları yetmiyor. Bu dönem, televizyon Reklamları, gelişen internet uygulamalarıyla birlikte sosyal medya reklamları, hatta sosyal medya ‘fenomenlerine’ yani takipçi sayısı oldukça fazla olan kişilere attırılan ‘tweetler’ de oldukça Moda. Tabi hepsi ayrı ayrı reklam mecrası ve fazladan harcanan para demek.

Harcanan para tutarı 120 milyon TL’ye ulaşacak

Seçim sektörünün ‘ılımlı’ tahminlerine göre, bu seçimde partilerin afiş, araç, mobil iletişim gibi tanıtım faaliyetlerine 100 milyon liranın üzerinde para harcaması bekleniyor. Harcama yapması muhtemel adaylar ise 20 milyon liranın üzerinde bir bedel ödeyecek.
20 Nisan’da sahadalar
‘Seçim Reklamcısı’ olarak anılan Sarıcanlar Reklam yetkilisi Tolga Sarıcan, genel seçimlerde adayların açıklanmasına kadar olan süreçte aday adaylarının daha çok tanıtım harcaması yaptığını söylüyor. Sarıcan, “Seçilemeyecek sırada olduğunu düşünen zaten bundan sonra bir şey yapmıyor. Seçilmesini ‘garanti’ gören de harcamıyor, parti sevdalısıysa ayrı tabi. Kritik adaylar harcıyor” diyor.
Partilerin bayrakları çoktan sokakları süslemeye başladı. Şimdi de belirlenen adaylar tanıtımları için sahaya iniyor.  Adaylara propaganda, organizasyon gibi süreçlerde gerek bireysel gerekse parti olarak hizmet veren Proje Yapım’ın yetkilisi Gökhan Şen, adayların 20 Nisan’da tanıtım için sokaklarda olacağını vurguladı. Şen, “Seçim ajansıyız, birebir, kampanyalar, organizasyonda, özel yapım seçim araçları üretiyoruz. Ortalama bir aday seçim sürecinde 100 bin lira harcama yapar. Riskli durumda olan adaylar çok para harcar. Teknoloji değiştikçe harcama artıyor, mobil kullanım, internet var, ekipmanlar artıyor reklam yapılacak mecralar artıyor” dedi.

KÜÇÜK BAYRAKLAR 55 KURUŞ...

Seçim öncesi partilerin ilk işi bayrak yaptırmak oluyor. Genel olarak parti bayrağı yaptırılsa da Türk bayrağı da tercih ediliyor. Sokakta kullanılan bayrakların ölçüsü genel olarak 50X75 cm ebatı. Bayrakların fiyatı kullanılan kumaşa göre artıyor.
Tanesi 55 kuruşla, 1 lira 85 kuruş arasında değişiyor. Bir aday ortalama 3 bin afiş yaptırıyor. Ortalama 5-8 arasında araç giydirip dolaştırıyor. Parti bayrakları için öncelikle Bursa tercih ediliyor ancak artık üretim hattı İstanbul ve Ankara’ya da kaymış durumda.
Albayrak Bayrak İmalat yetkilisi Alaattin Adar, firma olarak seçim döneminde büyük çaplı işler yaptıklarını anlatarak, “Nisan ayı sonuyla talepler daha da artacak. Belediye seçimleri için daha yoğun oluyor. Daha ağırlıklı parti bayrağı için çalışıyoruz. Mesela bir sokak için bir parti ortalama bin metre alan kuşatıyor. Bu da bin, 2 bin arası bir bayrak demek” dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)