E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye ve Malezya ticarette hedef yükseltti---

Türkiye ve Malezya ticarette hedef yükseltti

Türkiye ve Malezya ticarette hedef yükseltti
08 Ekim 2015 - 15:14 borsagundem.com

Malezya Ticaret Bakanı, Türkiye ve Malezya arasında imzalanan ‘Serbest Ticaret Anlaşması’ sonrası iki ülke arasında yapılan ticarette hedef büyüttü.

Malezya Uluslararası Sanayi ve Ticaret Bakanı Dato Sri Mustapa Mohamed, Türkiye ile Malezya arasında yeni yürürlüğe giren ‘Serbest Ticaret Anlaşması’nın iki ülke arasında ticareti ‘şaha’ kaldıracağını ileri sürdü.
 
Anlaşma sonrasında ticareti yapılan ürünlerin yüzde 70’ inde vergilerin tamamen kaldırıldığına değinen Malezya Ticaret Bakanı Mohamed “2014 yılını iki ülke arasındaki ticaret hacminde yüzde 40 artış ile kapattık. Ancak iki ülkenin çok daha büyük potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Birçok ürünün ticaretinin sıfır vergiye alınması nedeniyle 2020 yılında 5 milyar dolar ticaret hacmi hedefliyoruz” dedi.


 
G-20 Zirvesi kapsamında Türkiye’ye gelen Malezya Uluslararası Sanayi ve Ticaret Bakanı Dato Sri Mustapa Mohamed, Malezya’nın Türkiye Büyükelçisi Dato Amran Mohamed Zin ile birlikte dün DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve iş dünyasının önemli isimleriyle bir araya geldi.
 
Türk şirketlerinin Malezya’yı 2,7 milyar dolarlık potansiyele sahip ASEAN pazarına geçiş kapısı olarak görmesini istediklerini anlatan Malezya Ticaret Bakanı Dato Sri Mustapa Mohamed, “Çünkü biz Malezyalı şirketlere Türkiye’yi Avrupa’ya ve Orta Doğu’ya açılan dost ülke olarak görmeleri için teşvikte bulunuyoruz. Bunun en somut örnekleri de Türkiye’de bugün itibariyle 2 milyar dolardan fazla yatırıma sahip olan Malezyalı şirketlerin olmasıdır. Malezyalı şirketlerin Türkiye’deki önemli yatırımlarının başlıcaları Sabiha Gökçen Havalimanı ve Acıbadem Hastaneleri’nin tamamının sahibi Khzanah, Akdeniz’de denizaltından içme suyu taşıyan su geçişi botu hattını üstlenen Sigur Ros ve Felda IFFCO Yağ Fabrikasıdır” darken Malezya’da yürütülen 11 proje kapsamında yaklaşık 250 milyon ABD Doları yatırım yapmış olan ve 962 kişi çalıştıran Türk şirketlerinin ise başını da Evyap Grubu’nun çektiğini Türk ve Malezyalı şirketlerinin ortak girişimlerinde ve iş birliklerinde ise Savunma Sanayi projelerine yoğunlaşmaları dikkat çekti.
 
Yeni anlaşma ile Gümrüklerde kolaylıklar ne olacak ?
 
Ağustos ayında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması kapsamındaTürk firmaları Malezya’ dan aldıkları Tekstil, Elektrik Elektronik ürünleri, demir-çelik ürünleri, makine, ahşap, deri ürünleri, palmiye yağı ve plastik ürünlerde gümrüksüz tarifeden faydalanabilecekler. Serbest Ticaret Anlaşması, Malezya ve Türkiye ticareti yapılan ürünlerin %70 inde gümrük vergilerini kaldırdı, 8 yıl içinde bu oran %86 ya çıkacak.
 
Malezya Türkiye’den aldığı ürünler ; Tekstil & Kıyafet, Makinalar ve Mekanik Cihazlar, Demir-Çelik Ürünleri, Kimyasal Ürünler, Tarım Ürünleri,
 
Türkiye’nin Malezya’dan aldığı ürünler : Tekstil Hammaddeleri , Elektrik- Elektronik Ürünler, Kimyasal Ürünler, Kauçuk ve Palmiye Yağı
 
2015 yılı Ağustos ayında Serbest Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle Matrade Türkiye’nin programında ticari organizasyonlar hız kazanacak.
 
2015 yılı Eylül ayında Gıda sektöründe düzenlenen ikili iş görüşmeleri toplantısında ise Malezya’dan gelen 18 firma ile Türk Gıda firmaları “151” birebir iş görüşmesi gerçekleştirdi ve 10 milyon ABD Doları ticari potansiyel ortaya çıkardı.
 
Malezya – Türkiye arasında ikili iş görüşmeleri programları için kasım ayında planlanan Kimya sektöründeki ikili iş görüşmeleri programı kapsamında, Malezya’dan Kimya sektöründe faaliyet gösteren 15 firmanın Türk şirketleriyle görüşmeye gelecek..
 
MATRADE Türkiye, 2014 yılında yaptığı organizasyonlarda 300 Milyon ABD Doları Ticari  Potansiyel Ortaya Çıkardı
 
İki ülke arasındaki Ticaret hacmini artırmak adına yoğun çalışmalarını sürdüren MATRADE Istanbul, 2014 yılında düzenlediği çeşitli sektörel organizasyonlarda Malezya–Türkiye firmaları arasında yaklaşık 500 İkili İş Görüşmesi gerçekleştirerek,  300 milyon ABD Doları ticari potansiyel ortaya çıkardı.
 
2014 yılında gerçekleşen toplantılarda;
 
Haziran ayında Bilişim ve Multimedya sektöründe faaliyet gösteren 17 Malezyalı firma, Türkiye’de sektörün önde gelen firmaları ile “155” İkili İş Görüşmesi fırsatını yakaladı.
 
Ekim ayında kamu kurumları ile özel sektör temsilcilerinden oluşan 25 kişilik Malezya Lojistik heyeti, Türk Lojistik firmaları ile “185” Birebir İş Görüşmesi gerçekleştirdi.
 
Yine Ekim ayında, Uluslararası Turkchem Eurosia Fuarı’na katılan Malezyalı 10 Kimya firması, Türk üretici ve distribütör firmalarla “132” Birebir İş Görüşmesi fırsatını elde etti..

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)