E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemUzatmada çözüm umudu---

Uzatmada çözüm umudu

Uzatmada çözüm umudu
02 Nisan 2015 - 02:16 borsagundem.com

Önceki gün bitmesi planlanan ancak olumlu gelişmeler üzerine bir gün uzatılan P5+1 grubu ile İran arasındaki nükleer müzakerede çözüm umudu arttı

İsviçre’nin Lozan kentinde İran ile BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya’nın oluşturduğu P5+1 grubu arasında sürdürülen nükleer müzakerelere dair 31 Mart’ta sonlanması öngörülen çerçeve antlaşması görüşmelerinin bir gün uzamasının ardından mutabakat arayışı dün de devam etti.

Varılması hedeflenen ortak mutabakat ile tarafların üç ay daha görüşmelere yeni bir aşamada devam etmesi bekleniyor. İran’ın nükleer kapasitesiyle ilgili nihai anlaşma için belirlenen takvimde son tarih ise 1 Temmuz.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi, ülkesine uygulanan yaptırımlar kaldırılmadan anlaşma olmayacağını söyledi.

Arakçi, “Anlaşmanın ilk adımı olarak İran ekonomisi, mali ve bankacılık sistemi ve petrolüne uygulanan yaptırımların kaldırılması konusunda ısrarcıyız” dedi.

Halen iki ya da üç mevzuda görüş ayrılığı bulunduğunu belirten Arakçi, “Bunların en önemlileri yaptırımların kaldırılması, santrifüjlerin sayısı ve kapasitesi konularıdır.

Yaptırımların kaldırılması konusunda çözüm yolları bulunsa da henüz sonuca ulaşmış değiliz” diye konuştu.

İKİ BAKAN AYRILDI

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsviçre’nin Lozan kentinde devam eden nükleer müzakerelerden ayrıldı. Lavrov tarafların bütün ana konularda anlaşmaya vardığını söylemişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de dün Berlin’de yaptığı açıklamada, “Umut ediyorum ve diliyorum ki bugün (dün) koyduğumuz koşullara, yani İran’ın nükleer silaha erişmediği - bir uzlaşmaya varılacak” dedi. İran ile müzakere eden P5+1 ülkeleri, İran’ın nükleer silah yapma kapasitesinin kontrol altına alınmasını hedefliyor.

Hedeflenen anlaşma İran’ın nükleer çalışmalarını öncelikle 10 yıl durdurmasını, sonraki 5 yıl için ise İran’ın nükleer çalışmaları üzerindeki kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılmasını öngörüyor.

Ancak İran, 10 yılın tartışılabileceğini, sonrasında nükleer program üzerindeki bütün kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor.

NETANYAHU: DAHA İYİ BİR ANLAŞMA İÇİN GEÇ DEĞİL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran ile nükleer müzakerelere kilitlenen dünya güçlerinin ‘daha iyi’ bir anlaşma istemeleri için çok geç olmadığını ileri sürdü. Dün ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner’i kabulü öncesi konuşan İsrail lideri, “Şimdi uluslararası toplumun daha iyi bir anlaşma için ısrar etme vaktidir. Daha iyi bir anlaşma İran’ın nükleer altyapısını önemli ölçüde geriye döndürecektir. Daha iyi bir anlaşma, İran’ın nükleer programı üzerine kısıtlamaların kaldırılmasını İran’ın tutumundaki değişime bağlayacaktır” dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)