E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYeni bir ekonomi modeli gerekiyor---

Yeni bir ekonomi modeli gerekiyor

Yeni bir ekonomi modeli gerekiyor
31 Mart 2015 - 06:18 borsagundem.com

Rifat Hisarcıklıoğlu: Türkiye'nin teknolojik dönüşüm, kadınların işgücüne katılım ve girişimciliğe odaklanan yeni bir ekonomi modeline ihtiyacı var

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin teknolojik dönüşüm, kadınların işgücüne katılımı ve girişimciliğe odaklanan yeni bir ekonomi modeline ihtiyacı olduğunu söyledi

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) bu yıl 11’incisini düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde ‘Dünyada ve Türkiye’de  Ekonomik Görünüm’ başlıklı bir sunum yapan Hisarcıklıoğlu, ‘Ne kadar yüksek cari açık o kadar fazla büyüme’ varsayımının yanlış olduğunu belirterek, eskiden büyümenin motoru görülen cari açığın artık ilaç olamadığını kaydetti.

OECD ülkeleri ortalamasında yüksek teknoloji ihracatı yüzde 18 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 4 olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Yeni hikayede en önemli bileşen yüksek teknoloji olmalı. Gereksiz günlük tartışmaları bırakıp hepimizin esas konuya odaklanması lazım. Gelirimizi artırmak, işin hamallığından kurtulmak istiyorsak en azından bu ortalamayı yakalamalıyız. Biz bunu rakiplerimiz kadar yapamıyoruz. Gelişmekte olan ülkeler bizden daha önde.”

‘Bu yıl yüzde 3 büyürüz’

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de 2015’in ilk üç ayında gerek dövizdeki dalgalanma, gerek ihracat pazarlarındaki sıkıntılar ve gerek çevre coğrafyadaki karışıklıkların bir an için moral bozduğuna da işaret ederek, “Ama enseyi karartmaya gerek yok” dedi.
“2015 genel olarak düşe kalka yol alacağımız bir yıl olacak” diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Ama biz iyimser yaklaşıyoruz. Türkiye ekonomisi 2014’te büyümede yüzde 3’ü yakalar inşallah. 2015 için, ilk çeyrekteki öncü rakamlarda büyüme için zayıf sinyaller var. Net ihracat bu dönemde büyümeye katkı sağlamıyor. Büyümenin iç talebe dayalı olacağını görüyoruz. Zaman zaman aksama olsa da Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)