E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYunanlar 'Hayır'ı kutluyor---

Yunanlar 'Hayır'ı kutluyor

Yunanlar 'Hayır'ı kutluyor
05 Temmuz 2015 - 21:58 borsagundem.com

Yunanistan'daki referandumdan 'hayır' kararı çıktı. Halk bu kararı büyük sevinçle kutluyor

Yunan vatandaşlar kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar vermek üzere sandığa gitti. Yunanistan'da yapılan referandumda yüzde 90'ı açılan sandıktan “Hayır” kararı çıktı.

Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre halkın kararı, yüzde 61,35 hayır, yüzde 38,65 evet olarak yansıdı. 

Yunanistan, geleceği için çok kritik bir referandumu geride bırakırken, kullanılan oyların yüzde 90'ı sayıldı. Sonuç, referandum öncesi her iki görüşte olanların birbirine yakın oranda oy alacakları tezini doğru çıkarmazken, kullanılan oyun yüzde 5,8'i de geçersiz sayıldı.

Referanduma göre Yunanlar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu. 

Saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00 itibariyle sona erdi.

Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı.

Şu ana kadar sandıkların yüzde 90'ı açıldı. "Hayır" oyu verenlerin oranı yüzde 61,35 çıkarken, "Evet" diyenlerin oranı yüzde 38,65.

Yunan yetkililer, halkın oylamada hayır oyu vermesi durumunda, Pazartesi günkü Eurogroup toplantısında ellerinin daha güçlü olacağını savunuyor.

Öte yandan referandumdan 'hayır' çıkarsa, Yunanistan'ın eurodan çıkış ihtimali artacak.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Eğer Yunanlılar 'hayır' oyu kullanırsa, Yunanistan'ın pozisyonu dramatik olarak zayıflar" demişti.

HÜKÜMET KANADINDAN AÇIKLAMALAR

Yunanistan'da bugün yapılan referanduma dair anketlerden 'hayır' sonucu çıkması üzerine hükümet kanadından art arda açıklamalar geldi. 

"DEMOKRASİ KAZANDI"

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, "Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı" açıklamasını yaptı.

Yunanistan'da bugün yapılan referandumdan sonra anketlerin 'hayır' oylarını önde göstermesi üzerine Twitter hesabından açıklama yapan milliyetçi Bağımsız Yunanlar lideri Kammenos, "Yunanlar tehdite boyun eğmeyeceklerini kanıtladılar. Demokrasi kazandı." diye yazdı.

Hükümet Sözcüsü Gavril Sakellaridis de ANT1 kanalında yaptığı açıklamada, bugünden itibaren özlü bir müzakere başlatılacağını söyledi. Anket sonuçlarının ardından konuşan Sakellaridis, "Halk net bir yetki ile hükümete duruşunu koru, kreditörlerin önerilerini kabul etme dedi." ifadelerini kullandı.

Sakellaridis, "Bu sonuçla Başbakan, Yunan halkından çok net bir yetki aldı." şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Çipras'ın sağ kolu Nikos Papas da ilk anket sonuçları açıklandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Eğer 'hayır' sonucu çıkarsa, daha iyi bir anlaşma olacak." dedi. "Hayır, küresel bir mesaj olacak. Bankalarda nakit olmaması için bir neden yok." dedi.

Varufakis, sandıktan önlemlere 'hayır' çıkması durumunda bankaların Salı günü açılacağını söylemişti.

Bankalardaki nakit bitmek üzere olduğundan, Salı gününe kadar Avrupa merkez bankası'nın Yunanistan'a nakit akışını sağlaması gerekecek. Avrupa Merkez Bankası'nın da bu akşam referandum sonuçlarını değerlendirmesi bekleniyor.




KUTLAMALAR BAŞLADI

İlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte çok sayıda "hayır" destekçisi kutlamalara başladı.

İçişleri ve İdari Yapılandırma Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini ise ilk kez oy kullandı.

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Euro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "evet" ya da "hayır" dedi.

KATILIM YÜZDE 50'Yİ AŞTI

Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyordu.
Yunanistan İçişleri Bakanlığı, bugünkü referandumda katılım oranının yüzde 50'yi aştığının kesin olduğunu açıkladı.

TAM 7 KEZ SANDIĞA GİTTİLER

Yunan vatandaşları 41 yıl sonra bir halk oylaması için sandığa gitti.

Yunanistan'da 1920 ile 1974 yılları arasında 7 kez referandum yapıldı. İlki 1920 olmak üzere, 1924, 1935, 1946, 1968, 1973 ve 1974 yıllarında referandum gerçekleşti. Son referandum 1974 yılında Konstantinos Karamanlis'in başbakanlığı döneminde Albaylar Cuntası'nın devrilmesinin ardından kraliyetin kaldırılması için yapılmıştı.

Söz konusu referandum da sandığa giden yüzde 70 Yunan vatandaşı, Cumhuriyet için "evet" demişti.


 
ÇİPRAS DA OYUNU KULLANDI

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da erken saatlerde oyunu kullanan isimler arasında yer aldı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Birçok kişi hükümetin iradesini gözardı edebilir ama halkın iradesi asla gözardı edilemez" dedi.

Çipras, referandumda oyunu Kipselli semtindeki bir okulda kullandı. Çipras'ın okula gelişinde "Hayır" oyu kullanacaklar tezahüratlarda bulundu.

Çipras, oy kullanacağı salonda sandık görevlileriyle tokalaştı, basın mensuplarını selamladı. Oyunu kullanmasının ardından açıklamada bulunan Çipras, demokrasi adına bugünün bayram günü olduğunu söyledi.

Korku ve şantajların yenildiği zaman kurtuluşun demokrasilerde olduğunu ifade eden Başbakan Çipras, "Bir çok kişi hükümetin iradesini gözardı edebilir ama halkın iradesi asla gözardı edilemez. Eminim ki yarından itibaren Avrupa'nın kurucu değerlerine dönmesine yönelik bir yol açılacaktır" dedi.





 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hasan06 Temmuz 2015 10:19

    Bravo yunanlılara, bu borcu verenler şimdiye kadar akılları neredeydi, borç verirken riske girdiler şimdim kaybeden onlar. Yunananistan bu borcu zaten ödeyemeyecek, her sene plan imzalasa ne olur.

  • Ekonomist06 Temmuz 2015 09:39

    Komşu drahmiyi çok özlemiş anlaşılan:)

  • Hasan 06 Temmuz 2015 09:32

    Bugünü kurtardınız, Yarın bakalım nasıl olacak, Günde dört saat çalışmaya alışmış Yunanlıları, günde 10 saat çalışan Almanlar bu kezde kurtaracakmı?

  • yunanistan06 Temmuz 2015 00:42

    Yav adamlara bakın asgari üçretleri bile 3 bin tl imiş adamların...!..

  • yılmaz06 Temmuz 2015 00:00

    google da 7/10 oranında abd yardımı yazıp aratırsanız konuyu değişik yazılarda görebilirsiniz.. Marshall Yardımı ile, ABD'nin önderliğini üstlendiği sistem içinde yer alma isteğini .... gelişmelerine bağlantılandırılması ve Yunanistan ile oluşturulan 7/10 oranı.

  • ne komik değil mi05 Temmuz 2015 23:54

    Bir insanın bu durumda gülebilmesi için bonzai falan içmesi gerekir. Şunların yüzlerindeki ifadeler bakın. Hani yüzlerde kararlı ve güçlüklere hazır bir ifade görsem, diyeceğim adamlar herşeye hazırlıklı. Ama nerde, bunların hepten uçmuş. Gerçekler atıp tutmaya benzemez komşi. Kendi düşen de ağlamaz.

  • YILMAZ05 Temmuz 2015 23:52

    Bir zamanlarda ABD yardımı vardı oranı 7/10 diyorlardı..Hem Greklere hem Türklere dolar yardımı yapılıyordu..

  • Yavuz05 Temmuz 2015 23:41

    Mhp ve chp, istifalari duysun da koltuga yapismayi biraksinlar.

  • kılıç05 Temmuz 2015 23:33

    ACIRSAN ACINACAK HALE GELİRSİM ALACAKLILAR YANDI .ŞİMDİ YUNANİSTANIN NESİNİ ALACAKLAR ASIL GERÇEK KAOS ŞİMDİ BAŞLADI,

  • kc05 Temmuz 2015 22:50

    Devlet kazancı olmayan elin parasını bol keseden habire dağıtmış hayır oyu verenler şimdi nerden alacak

  • KARTALY32305 Temmuz 2015 22:43

    hisse senedi piyaslarında panik alım satım yapmayın.yunanıstan kendi para brımine geçip euro yada dolar olarak ülke ekonomilerinin borsalarına giriş yapacaktık.belki giriş yapmış olduğu para vardır.oki var.

  • Kaçan Grup05 Temmuz 2015 22:32

    Yarın, bankalardan Eurolarımızı çekemiyoruz diye ağlamak yok ama

  • kc05 Temmuz 2015 22:23

    Sanayi yok bir iş sahasıyok bügüne kadar hep devlet baba pompalamış bakalım bundan sonra nerden bulacaklar

  • .05 Temmuz 2015 22:19

    BİR AY SONRA BU YAYINLANAN FOTOĞRAFTAKİ GÜLEN YÜZLERE BAKMAK LAZIM, HALA GÜLÜYORLARMI ???

  • Oha05 Temmuz 2015 22:16

    Napcaz simdi

  • exper05 Temmuz 2015 22:15

    Hayır sonucu yarın piyasaları sallar.

  • doktor x05 Temmuz 2015 22:13

    Kıçınıza tekmeyi yiyeceksiniz......

  • misafir05 Temmuz 2015 22:13

    yunanlıların şanlı duruşunu takdirle karşılıyorum keşke bizde zamanında bu borçlara karşı koyabilseydik emeklilik yaşımızı yükseltmeden ötvleri artırmadan bankaları başımıza bela etmeden yüzde üçlük enflasyon zammı masallarına karşı.

  • .05 Temmuz 2015 22:05

    KENDİ KENDİLERİNİN SONUN HAZIRLADIRLAR FARKINDA DEGİLLER. SANKİ ELLERİNDE TUTULUR BİRŞEYLERİ VARMIŞ GİBİ. PATLADI GİTTİ...