E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemZorlu Enerji: “Rusya doğalgazı 30 gün kesebilir”---

Zorlu Enerji: “Rusya doğalgazı 30 gün kesebilir”

Zorlu Enerji: “Rusya doğalgazı 30 gün kesebilir”
25 Kasım 2015 - 13:37 borsagundem.com

Zorlu Enerji Genel Müdürü Fuat Celepci, Rusya'nın arıza bahanesiyle doğalgazı 30 gün kesebileceğini açıkladı.

FATİH RENÇBERLER / BORSAGUNDEM.COM

Savaş uçağının düşürülmesi sonrası gerginleşen Türkiye-Rusya ilişkilerinde, en çok merak edilen konuların başında, Rusya'nın doğalgaz sevkiyatını kesip kesmeyeceği geliyor.
Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoliy Yanovskiy, uçağın düşürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatında sıkıntı olmadığını ve sevkiyatın sözleşmedeki yükümlülüklere uygun şekilde devam ettiğini, aksi bir durumun mümkün olmadığını belirtmişti.
 
Bugün Bloomberg'de canlı yayına katılan Zorlu Enerji Genel Müdürü Fuat Celepci, Rusya'nın doğalgazı kesebileceğini açıkladı. Celepci, Rusya'nın doğalgaz boru hattı üzerinde bir kompresör istasyonunda veya herhangi bir noktada ilan edilecek bir arıza nedeniyle 30 gün süreyle Türkiye'ye gaz kesintisi yapılabileceğini öne sürdü.
 
Celepci, “Bu kesinti hamlesi sözleşmenin kendi şartları içerisinde gelişecek hukuki bir konu olacaktır. Bu noktada Türkiye olarak "Neden gaz kesiyorsun?" diye karşı tarafa bir argüman geliştirmemiz söz konusu olmayacaktır. 30 günle sınırlı kalmak kaydıyla mücbir sebep ilan ederek Gazprom hem Mavi Akım hem de Batı Hattı’ndan kışın ağır şartlarında gaz kesintisi yapabilir.

Rusya bunu geçmişte Ukrayna ile olan ilişkilerinde uygulamış ve gazı sözleşme şartları kapsamında kesmişti. Dolayısıyla Rusya'nın doğalgazı bir enstrüman olarak kullandığını tecrübe ettik. Nitekim Putin, Avrupa Birliği'ne bile Ukrayna'nın ödeme yapmaması nedeniyle doğalgazı keseceğini geçmiş dönemde ilan etmişti”  dedi.
 
BOTAŞ BU KRİZİ YÖNETMEKTE ZORLANABİLİR
 
Zorlu Enerji Genel Müdürü Fuat  Celepci konuşmasında olası bir sorunun etkilerine değinerek, BOTAŞ’ın bu sorunu yönetmekte zorlanabileceğini söyledi. Celepci “Mavi Akım'dan alınan gazın miktarı günlük 48 milyon metreküp. Türkiye'nin ağır kış şartları içerisinde, ulaştığı günlük tüketim miktarı 230 milyon metreküp. Türkiye bu tüketimin 200 milyon metreküpünü mevcut kaynaklardan karşılarken, BOTAŞ 30 milyon metreküpü kesinti ve kısıntılarla karşılıyordu. Bu 30 milyonun üzerine bir 48 milyon metreküp kesinti olması halinde 78 milyon metreküplük günlük Türkiye'ye giren gazda bir eksikliğin doğması artık BOTAŞ'ında yönetebileceği bir süreç olmaktan çıkacaktır. Bunu biraz daha somutlaştırmak gerekirse, 78 milyon metreküp doğalgaz bugün 780 bin konutun doğalgaz ihtiyacı demek. Neredeyse Ankara büyüklüğünde bir şehrin doğalgaz ihtiyacıdır. Veya 20 adet 1000 megawatlık doğalgazla çalışan santralin doğalgaz ihtiyacı demektir. Bu noktada Rusya'nın geçmişte Ukrayna'da yaşattığı sorunlara bakılacak olursa, son yaşanan gerilim taraflarca orta bir noktada çözüme kavuşturulmazsa, Türkiye için risk oluşturur.
 
Birde olayın İran tarafı var. Doğalgaz konusunda önemli bir tedarikçimiz olan İran'la, gaz akışında yaşanan kesintiler nedeniyle sorunlar yaşıyoruz. Özellikle soğuk kış şartlarında bu sorunu defalarca yaşadık ve tahkimlik olduk. Şimdi soğuk kış şartlarında Rusya ile yaşanacak soruna birde İran'ın gaz kesintisi eklenirse içinden çıkılmaz bir sorunla karşılaşabiliriz” dedi.

video##2236##player

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet Yasir Akosman28 Kasım 2015 21:03

    Yaa yalan söylemeyin . Savaş olmadıkça Uluslararası Ticarete göre kesmek kurallara aykırıdır . Cezası milyar dolarlarla anlatılır

  • alp25 Kasım 2015 14:09

    ya bırakın bu işleri.iki ülkede birbirine muhtaç sayılır.bırakın çocuk gibi oynamayı.

  • şahin25 Kasım 2015 13:51

    HAVUZ SİSTEMİNDE ACEMİLİK ÇEKENLER RADYATÖR SİSTEMİNDE İFLAS EDERLER

  • KARTALY32325 Kasım 2015 13:49

    OFF OFF SÜPER DEMEKKİ DOĞAL GAZ FİYATLARI DEĞERLENECEK VE SONRASINDA SATIM BASKISI BAZ ALINDIĞINDA 30 GÜN DEĞER KAYBI BAZ ALINDIĞINDA TRENT İN TABAN SEVİYESİ KIRILACAK..BU GİBİ DURUMLAR HEP OTORİTE BOŞLUĞU VE PARA AKIŞININ BİRİLERİNİN DİRENK ÇEBİNE GİRİP SERMAYE AKIŞININ ZAYIFLAMASI DEMEK