E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolar, euro ve altında destek-direnç seviyeleri---

Dolar, euro ve altında destek-direnç seviyeleri

Dolar, euro ve altında destek-direnç seviyeleri
05 Ekim 2015 - 08:08 borsagundem.com

Forex piyasasında gerçekleşmesi muhtemel olan destek ve direnç noktaları

EURUSD (ABD Verileriyle Yukarı Yönlü Sert Yükseldi)

Euro Bölgesi’nde ÜFE verileri beklentilerin altında gelirken verinin fiyatlamalara yansımadığını gördük. Ancak Cuma günü konuşan Draghi büyümede toparlanmanın yaşandığını ve bunun Euro Bölgesi’ni daha dirençli hale getirdiğini söyledi. Son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün firma maliyetlerine yansıması  fiyatları aşağıya çekerken Avrupalı tüketicilerin harcamalarının artmasıyla büyümede ivmenin tekrar hız kazandığını görüyoruz. ABD tarafında açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında 142 bin gerçeklemesi hayal kırıklığı yarattı. Bir önceki aya ait veri ise 173 binden 136 bine revize edildi. İşsizlik oranı istihdamdaki toparlanmayla beraber beklentiler dahilinde yüzde 5,1 olarak açıklandı. Ortalama saatlik kazançların ise beklentilerin altında yüzde 0 olarak açıklanması önümüzdeki dönemde kişisel gelirlere yavaşlama olabileceğini göstermekte. Son iki aydır üst üste 200 binin altında kalan tarım dışı istihdam verisi Fed’in faiz artırım beklentilerinin sorgulanmasına sebep olurken dolar küresel piyasalarda değer kayıpları yaşadı. Euro Bölgesi’nde haftanın ilk işlem gününde büyüme verisinin öncüsü kabul edilen PMI verilerinden hizmet PMI verisi açıklanacak. Geçen hafta imalat PMI verileri beklentiler dahilinde gelmişti. PMI verileri pariteye yön verebilir. Bu bağlamda ayrıca ABD’den ISM hizmet PMI verileri de izlenecek.
 
Bugün Euro Bölgesi’nde hizmet PMI verileri, perakende satış verileri, Almanya’da hizmet PMI verileri izlenecekken ABD’de de hizmet PMI ve ISM hizmet PMI verileri açıklanacak.
 
Teknik açıdan ABD verileriyle yönünü yukarı çeviren paritede 1,1200 seviyesi oldukça önemli. 1,1200’nin altında 1,1160 desteğinde doğru geri çekilme görülebilir. Yukarıda ise tekrar 1,1260 direncinin üzerine çıkılması halinde önce 1,1300 ve arkasından 1,1360 seviyesi test edilebilir.
 
Direnç: 1.1260 – 1.1300 – 1,1360
Destek: 1,1200 - 1.1160 – 1.1120
 
Altın (Tarım Dışı İstihdam Verisiyle Sert Yükseldi)

ABD tarafında açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında 142 bin gerçeklemesi hayal kırıklığı yarattı. Bir önceki aya ait veri ise 173 binden 136 bine revize edildi. İşsizlik oranı istihdamdaki toparlanmayla beraber beklentiler dahilinde yüzde 5,1 olarak açıklandı. Ortalama saatlik kazançların ise beklentilerin altında yüzde 0 olarak açıklanması önümüzdeki dönemde kişisel gelirlere yavaşlama olabileceğini göstermekte. Son iki aydır üst üste 200 binin altında kalan tarım dışı istihdam verisi Fed’in faiz artırım beklentilerinin sorgulanmasına sebep olurken dolar küresel piyasalarda değer kayıpları yaşadı. Gelen veri sonrasında güven liman algısıyla altında alımlar gözlemlendi. Altın, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2.00’nin altına çekilmesiyle bu haftada da yükselişini sürdürebilir.
 
Bugün ABD’de  hizmet PMI ve ISM hizmet PMI verileri açıklanacak.
 
Altın fiyatlarında gelen veriler sonrası sert yükseldi. 1141 direncine yükselen altın fiyatlarında bu seviyenin üzerinde alım hareketleri devam edebilir. 1141’in üzerinde önce 1150 ve arkasından 1157 direnci takip edilecektir. Aşağıda ise 1133’ün altında 1127 desteğine kadar geri çekilme gözlemlenebilir.
 
Direnç: 1141 – 1150 – 1157
Destek: 1133 - 1127  - 1129
 
USDTRY (TCMB Açıklamaları Sonrası Sert Düşüş Yaşadık)

ABD tarafında açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında 142 bin gerçeklemesi hayal kırıklığı yarattı. Bir önceki aya ait veri ise 173 binden 136 bine revize edildi. İşsizlik oranı istihdamdaki toparlanmayla beraber beklentiler dahilinde yüzde 5,1 olarak açıklandı. Ortalama saatlik kazançların ise beklentilerin altında yüzde 0 olarak açıklanması önümüzdeki dönemde kişisel gelirlere yavaşlama olabileceğini göstermekte. Son iki aydır üst üste 200 binin altında kalan tarım dışı istihdam verisi Fed’in faiz artırım beklentilerinin sorgulanmasına sebep olurken dolar küresel piyasalarda değer kayıpları yaşadı. Gelen veriler kurda karışık hareketlere sebep oldu. Kurda uzun bir süredir hareketlerin yurtiçinden kaynaklandığını görmekteyiz. Yurtiçine  baktığımızda ABD’de tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından gelişmekte olan ülkelerde ilk etapta pozitif bir algı oluşmuştu. Merkez Bankası’nın düşen petrol fiyatlarından dolayı kamu kuruluşlarının döviz talebinin azaldığını söylemesi ve talebin T.C. Başbakanlık Hazine Müşteşarlığı ve TCMB tarafından karşılanmaya devam edileceğini açıklamasının ardından TL çaprazlarında sert düşüşler kaydedildi. 2 yıllık gösterge tahvil faizlerindeki düşüşün devam etmesi aşağı yönlü hareketleri destekledi. Bugün yurtiçinde açıklanacak enflasyon verileri piyasada belirleyici olacaktır. Enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi kura olumsuz yansıması beklenirken, düşecek olan enflasyon fiyatları ise kurda pozitif bir hava yaratabilir.
 
Bugün yurtiçinde TÜFE verileri açıklanacak. ABD’de de hizmet PMI ve ISM hizmet PMI verileri açıklanacak.
 
Teknik açıdan 2,9900 desteğinde tutunan kurda bu seviyenin kırılması halinde önce 2,9700 ve arkasından 2,9500 desteğine kadar düşüş görülebilir. Yukarıda ise 3,0070 direncinin üzerinde 3,0260 seviyesi test edilebilir.
 
Direnç: 3,0070 – 3,0260 – 3,0450
Destek: 2,9900 – 2,9700 – 2,9500
 
Gümüş (Tarım Dışı İstihdam Verisiyle Sert Yükseldi)

ABD tarafında açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında 142 bin gerçeklemesi hayal kırıklığı yarattı. Bir önceki aya ait veri ise 173 binden 136 bine revize edildi. İşsizlik oranı istihdamdaki toparlanmayla beraber beklentiler dahilinde yüzde 5,1 olarak açıklandı. Ortalama saatlik kazançların ise beklentilerin altında yüzde 0 olarak açıklanması önümüzdeki dönemde kişisel gelirlere yavaşlama olabileceğini göstermekte. Son iki aydır üst üste 200 binin altında kalan tarım dışı istihdam verisi Fed’in faiz artırım beklentilerinin sorgulanmasına sebep olurken dolar küresel piyasalarda değer kayıpları yaşadı. Gelen veri sonrasında gümüşte sert alımlar gözlemlendi. Gümüş, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2.00’nin altına çekilmesiyle bu haftada da yükselişini sürdürebilir.
 
Bugün ABD’de hizmet PMI ve ISM hizmet PMI verileri açıklanacak.
 
Gümüş fiyatlarında gelen veriler sonrası sert yükseldi. 15,25 direncine yükselen altın fiyatlarında bu seviyenin üzerinde alım hareketleri devam edebilir.15,25 direncinin üzerinde önce 15,50 ve arkasından 15,80 direnci test edilebilir. Aşağıda ise 15,00 desteğinin altında 14,70’e kadar düşüş görülebilir.
 
Direnç: 15,25 – 15,50- 15,80
Destek: 15,00 - 14,70 - 14.40
 
USDJPY (Paritede Tarım Dışı İstihdam Sonrası Volatilite Yüksekti) 


Japonya’da cuma günü işsizlik oranları bir önceki aya göre artarak yüzde 3,4 geldiğini izledik. Hane halkı harcamaları ise gıda ve giysi alımlarında görülen artışlarla birlikte beklentilerin üzerinde geldi. Sanayi üretiminde görülen düşüş verinin çok sağlıklı olmadığını göstermekte. ABD tarafında ise açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında 142 bin gerçeklemesi hayal kırıklığı yarattı. Bir önceki aya ait veri ise 173 binden 136 bine revize edildi. İşsizlik oranı istihdamdaki toparlanmayla beraber beklentiler dahilinde yüzde 5,1 olarak açıklandı. Ortalama saatlik kazançların ise beklentilerin altında yüzde 0 olarak açıklanması önümüzdeki dönemde kişisel gelirlere yavaşlama olabileceğini göstermekte. Son iki aydır üst üste 200 binin altında kalan tarım dışı istihdam verisi Fed’in faiz artırım beklentilerinin sorgulanmasına sebep olurken dolar küresel piyasalarda değer kayıpları yaşadı. Gelen  veri sonrasında güven liman algısıyla yende alımlar gözlemlendi.  Ancak daha sonra dolar endeksinin tekrar 96,00 seviyesini zorlamasıyla paritede sert alımlar gözlemlendi. Bu hafta Japonya Merkez Bankasının yapacağı faiz açıklaması paritede belirleyici olabilir.
 
Bugün Japonya’da veri akışı sakin. ABD’de ise hizmet PMI ve ISM hizmet PMI verileri açıklanacak.
 
Paritede 119,80 desteğinin altında önce 119,20 ve arkasından 118,50 desteğine kadar düşüşler görülebilir. Yukarıda ise 120,20 direncinin üzerinde 120,70 seviyesi test edilebilir.
 
Direnç: 120,20 - 120.70  - 121.40
Destek: 119.80 – 119.20 – 118,50
 
GBPUSD (ABD Verileriyle Yükseliş Yaşandı)

İngiltere’de cuma günü gelen yapı PMI verileri konut inşaatlarının son bir yılın en hızlı yükselişi kaydetmesini sağladı. Ekonominin iyileşmesi ve rekor düşük seviyede faiz oranları inşaatlardaki yükselişi destekledi. Parite İngiltere’den gelen olumlu verilerle düşüşünü durdurmuşken ABD verileriyle sert yükseldi. ABD tarafında açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında 142 bin gerçeklemesi hayal kırıklığı yarattı. Bir önceki aya ait veri ise 173 binden 136 bine revize edildi. İşsizlik oranı istihdamdaki toparlanmayla beraber beklentiler dahilinde yüzde 5,1 olarak açıklandı. Ortalama saatlik kazançların ise beklentilerin altında yüzde 0 olarak açıklanması önümüzdeki dönemde kişisel gelirlere yavaşlama olabileceğini göstermekte. Son iki aydır üst üste 200 binin altında kalan tarım dışı istihdam verisi Fed’in faiz artırım beklentilerinin sorgulanmasına sebep olurken dolar küresel piyasalarda değer kayıpları yaşadı. İngiltere’de  haftanın ilk işlem gününde büyüme verisinin öncüsü kabul edilen PMI verilerinden hizmet PMI verisi açıklanacak. Geçen hafta İngiltere’de imalat PMI verileri beklentiler dahilinde gelmişti. PMI verileri pariteye yön verebilir. Bu bağlamda ayrıca ABD’den ISM hizmet PMI verileri de izlenecek.
 
Bugün İngiltere’de hizmet PMI verisi açıklanacak. ABD’de ise hizmet PMI ve ISM hizmet PMI verileri takip edilecek.
 
Teknik açıdan paritede veriler sonrası yukarı yönlü sert hareketler gözlemlendi. Geçen haftayı 1,5170 seviyesinin üzerinde  kapatan paritede bu seviyenin altında tekrar 1,5100 desteğine kadar geri çekilme yaşanabilir. Yukarıda ise 1,5270’in kırılmasıyla 1,5330 direnci test edilebilir.
 
Direnç: 1.5270 – 1.5330 – 1,5420
Destek: 1,5170 - 1.5100 – 1.5030
 
EURTRY (Parite Etkisiyle Düşüşler Sınırlı Kaldı)

Euro Bölgesi’nde ÜFE verileri beklentilerin altında gelirken verinin fiyatlamalara yansımadığını gördük. Ancak Cuma günü konuşan Draghi büyümede toparlanmanın yaşandığını ve bunun Euro Bölgesi’ni daha dirençli hale getirdiğini söyledi. Son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün firma maliyetlerine yansıması  fiyatları aşağıya çekerken Avrupalı tüketicilerin harcamalarının artmasıyla büyümede ivmenin tekrar hız kazandığını görüyoruz. Yurtiçine  baktığımızda ABD’de tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından gelişmekte olan ülkelerde ilk etapta pozitif bir algı oluşmuştu. Merkez Bankası’nın düşen petrol fiyatlarından dolayı kamu kuruluşlarının döviz talebinin azaldığını söylemesi ve talebin T.C. Başbakanlık Hazine Müşteşarlığı ve TCMB tarafından karşılanmaya devam edileceğini açıklamasının ardından TL çaprazlarında sert düşüşler kaydedildi. 2 yıllık gösterge tahvil faizlerindeki düşüşün devam etmesi aşağı yönlü hareketleri destekledi. Bugün yurtiçinde açıklanacak enflasyon verileri piyasada belirleyici olacaktır. Enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi kura olumsuz yansıması beklenirken, düşecek olan enflasyon fiyatları ise kurda pozitif bir hava yaratabilir.
 
Bugün yurtiçinde TÜFE verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde hizmet PMI verileri, perakende satış verileri, Almanya’da hizmet PMI verileri izlenecek.
 
Teknik açıdan parite ABD tarımdışı istihdam verilerinin Eur/Usd’ye alım getirmesiyle ve bunun Eur/TL’ye yansıması sonucu yukarı yükselirken daha sonra TCMB’nın açıklamaları sonrası sert düşüş yaşadı. Aşağıda 3,3480 desteğinde tutunmaya çalışan kurda önce 3,3200 ve arkasından 3,2920 desteğine kadar düşüşler görülebilir. Yukarıda ise 3,3740’ın üzerine 3,4050 direnci test edilecektir.
 
Direnç: 3,3740 - 3,4050 - 3,4270
Destek: 3,3480 – 3,3200 – 3,2920
 
Petrol (Önemli Desteklerden Petrol Kuyularındaki Azalışla Toparladı)

Petrol fiyatlarındaki yatay bant hareketlerinin devam ettiğini izliyoruz. Bant diplerinden dönen petrol fiyatlarında yukarı yönlü yükselişler gözlemlendi. Cuma gecesi açıklanan Baker Huges verilerine göre 25 Eylül- 2 Ekim arası ABD’de petrol kuyularının 29 adet azalması fiyatlardaki yükselişin ana nedenini oluşturdu. Geçen yılın aynı döneminden bugüne kapanan petrol sayısı ise 1113 olarak gerçekleşirken açık petrol kuyusu sayısı ise 809 olarak belirlendi.
 
Bugün ABD’de hizmet PMI ve ISM hizmet PMI verileri takip edilecek.
 
Teknik açıdan Brent petrolde 48,20’nin üzerinde önce 49,70 ve arkasından 50,30 direnci test edilebilir. Aşağıda ise 47,50’nin altında önce 46,80 ve arkasından 44,80’e doğru sert bir geri çekilme yaşanabilir. WTI petrolde ise 44,30 çok önemli bir destek seviyesi. Bu seviyenin altında sert bir geri çekilme yaşanabilir. 44,30’un altında 43,00 desteği ilk etapta takip edilecektir. Yukarıda ise 45,60’ın üzerinde önce 47,30 ve arkasından 48,70 direncine kadar yukarı yükseliş yaşanabilir.
 
Direnç: 48,20 - 49.70 – 50.30
Destek: 47.50 – 46.80 – 44,80

ALB Menkul Değerler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)