E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizTeknik göstergeler satıcılı---

Teknik göstergeler satıcılı

Teknik göstergeler satıcılı
30 Kasım 2015 - 09:22 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da teknik göstergeler haftaya satıcılı açılış yapılmasını sağlayabilir

Veri ve konuşma takviminin oldukça yoğun olduğu yeni haftaya başlarken endeks 75.638 seviyesinde bulunuyor. Cuma günü %0.85 değer kazanan BIST-100 haftalık bazda  Salı günü Rusya uçağının düşürülmesi ile beraber başlayan aşağı yönlü fiyatlamaların etkisiyle %6.25 değer kaybederek 80.000 seviyesinin altına gerilemiştir. Söz konusu değer kaybının hacimle desteklenmesi, yıl sonuna ilişkin beklentilerin bir miktar  zedelendiğine ilişkin sinyal olarak algılanabilir. 4.62 mlr TL'lik ortalama günlük işlem hacmi ile geçen haftada özellikle Salı ve Çarşamba günü 5.5-6.5 mlr TL seviyesindeki hacimler görünümü bozmuştur.
Geçtiğimiz haftada gündemin en yoğun olduğu gün olan 24 Kasım tarihinde sabah saatlerinde Rusya uçağının vurulması ile birlikte yıl sonuna ilişkin tüm beklentiler ve senaryolar değişirken  hafta içinde ağırlıklı olarak konu ile ilgili haber akışları takip edildi. Aynı gün açıklanan TCMB faiz kararının toplantı özetinde ve faiz politikasında değişiklik olmazken, ABD ekonomisi beklentilere paralel büyüme gösterdi. Öte yandan yeni Hükümet'in kurulma sürecinde yeni ekonomi takımının belirlenmesi de piyasaların gündeminde yer alıyordu. Kurulan yeni kabinede Ali Babacan yer almadı ancak, Mehmet Şimşek'in 
Ekonomi'den Sorumlu Başbakan Yardımcısı olması ve açıklamalarında Babacan ile dirsek temasında olunduğuna ilişkin ifadeler, yatırımcıların ekonomi kadrosuna iyimser bakmasına neden oldu.
Yeni haftada da oldukça yoğun bir gündem gerek siyasi gerek ekonomik ajanda tarafında bizleri bekliyor. Özellikle Rusya konusuna ilişkin haber akışlarının yine ön planda olacağı haftada  Perşembe ve Cuma günü açıklanacak olan sırasıyla içeride TÜFE, dışarıda ise ABD istihdam verileri piyasalara esas yön verecek gündem maddeleri olacak. Öte yandan toplantılar ve konuşma takvimi de oldukça önemli. ECB'nin son bir buçuk aylık dönemde sık sık işaret ettiği Aralık ayı toplantısı Perşembe günü gerçekleşecek. Çarşamba günü ABD'de 
yayınlanacak olan "Bej Kitap" raporu ve Yellen'in Çarşamba-Perşembe günlerinde gerçekleşecek olan konuşmaları, kritik Aralık toplantısına ilişkin beklentileri iyiden iyiye şekillendirebilir. 
Yurtiçinde ise bugün açıklanacak olan Dış Ticaret Dengesi ve Çarşamba günü açıklanacak olan TÜFE dışında, Moody's Cuma günü Türkiye'ye ilişkin kredi notu raporunu açıklayacak. Piyasanın beklentisi, Moody's'in de diğer kredi derecelendirme kuruluşları gibi kredi notunda Fed'i ve TCMB'yi görmeden değişikliğe gitmeyeceği. Piyasa görüşü, kabinenin piyasalarca pozitif algılanması sonrasında kredi derecelendirme kuruluşları nezdinde politik risk priminin daha esnetilebilir tarafta yer aldığı yönünde. 
Öte yandan siyasi kanadı ilgilendiren önemli gelişmelerde mevcut. Bugün Fransa'da gerçekleşecek olan İklim Değişikliği konferansına katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin olup olmayacağı takip edilecek. Putin Türk çalışanların istihdamını yasaklayan ve ithal edilen ürünlerin kısırlanmasına ilişkin 1 Ocak'tan itibaren devreye girecek olan Kararname'yi imzaladı. Öte yandan AB-Türkiye zirvesi sonrası açıklamalar yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu 2016 yılında vize muafiyetine ilişkin Ekim ayına işaret ederken sığınmacılar için 3 milyar Euro'luk desteğin AB tarafından sağlanacağı ifade edildi. 4 Aralık'taki OPEC toplantısı da petrol fiyatları açısından yakından takip edilecek.
Yeni haftanın ilk fiyatlamaları, piyasalarda baskının bir süre daha devam edebileceğine ilişkin emareler olarak algılanabilir. Dolar endeksi ve Euro/Dolar paritesinin yatay seyrettiği günde TL'nin değer kaybederek USDTRY kurunun 2.92 üzerindeki hareketleri dikkat çekse de  kırılganlığı yüksek ülkelerdeki değer kaybına nazaran pozitif ayrışmış olması olumsuz havayı bir miktar dağıtabilir. CDS priminin ise günden güne yükseliş ile haftalık bazda %6.76 değer kazanarak 257 seviyesine yükselmesi de olumsuz tarafta kalan bir diğer donedir. 
Küresel piyasalar tarafında ise Şükran günü nedeniyle yarım gün işlem gören ABD piyasalarında önemli bir fiyat değişikliği olmazken, Asya borsaları Çin ve Japonya dışında negatif fiyatlanıyor. Çin borsalarının ise Yuan'ın bugünkü IMF toplantısı sonucunda "rezerv 
para" statüsü kazanabileceği spekülasyonları ile beraber %0.5 civarında değer kazandığını görmekteyiz. Avrupa piyasalarında, yoğun haftaya başlangıcın hafif satıcılı olması bekleniyor.
Tüm bu beklentilere ek olarak teknik olarak da haftaya hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste, kısa vadeli göstergelerin aşırı satım seviyelerine gelmesi tepki ihtimalini canlı tutsa da şimdilik net bir güç kazanımı yok. 75.300 ise ilk destek olarak takip 
edilecek. Bu seviyenin üzerinde tutunma olması halinde ise ilk direnç olan 76.200'e doğru hareketlenmeler görebiliriz. 75.300'ün altında baskı artabileceğinden pozisyonlar mutlaka stoplanarak alt desteklerde denge arayışları beklenmeli.

Yatırım Finansman

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)